21 травня 2020, в 21:00
Вінниця отримала Почесну відзнаку Ради Європи. Конкуренти — муніципалітети з 37 країн Європи

Свого часу такі нагороди здобули Харків та Івано-Франківськ, що потім допомогло виграти Приз Європи — найвищий рівень нагороди. Також свого часу Київ і Львів отримали дипломи Призу Європи — це перша сходинка до отримання цієї відзнаки.  А Тернопіль взагалі має три з чотирьох відзнак Ради Європи.

Ми вирішили поглянути, а де там Вінниця, у нашому Рейтингу прозорості міст.

  • За три роки міськраді вдалося підвищити свою прозорість на 50%: з 49 до 74,2 балів. Це означає, що місто переважно прозоре. 
  • У Рейтингу прозорості 2017 року Вінниця посіла лише 9 сходинку, та вже два роки поспіль міцно тримається в п’ятірці найбільш прозорих міст — разом з Дрогобичем, Покровом і Маріуполем.
  • Найбільш прозорими в місті є сфери бюджетного процесу, комунальних підприємств, фінансової, матеріальної допомоги та грантів.
     

Чого може навчити Вінниця?

  • У 2017 році Вінниця приєдналася до Міжнародної хартії відкритих даних. А це означає, що міська рада зобов’язалася оприлюднювати інформацію про свою діяльність у формі відкритих даних за замовчуванням.
  • У 2018 році Вінниця була одним із лідерів інвестиційної прозорості, у 2019-му вона стала четвертою. Чому? Читайте за лінком: //bit.ly/2yb0vCa.
  • Минулого року місто вже додало до своєї скарбнички дві міжнародні нагороди:
    • Перша з них — Child Friendly Cities Inspire Awards, у номінації “Участь дітей та молоді у житті міста”. Завдяки проєкту шкільного бюджету участі (//bit.ly/2ZtRyj6), який визнали найкращим у світі прикладом залучення дітей до міського врядування. 
    • Другою стала європейська відзнака CIVITAS 2019. Завдяки впровадженню інновацій у сфері громадського транспорту Вінниця перемогла у номінації Bold Measure Award.
  • З цікавинок — Вінницька міська рада має свій телеграм-канал інформування про поширення коронавірусу в місті, де публікує актуальні новини та рекомендації для жителів.


До речі, у середу, 27 травня, ми презентуємо збірник із найкращими практиками, аби ваше місто стало ще прозорішим, а відтак багатшим і комфортнішим. Зареєструватися на презентацію можна тут: //bit.ly/2Zn5sDm.


Нагадаємо, що Рада Європи - це міжнародна організація, де 47 держав-членів, які “які визнають принцип верховенства права і гарантують основні права людини і свободи для своїх громадян.

Приз Європи присуджується муніципалітетам з 1955 року за їхній внесок у розбудову та розвиток європейського співробітництва та просування європейських цінностей. З чого складається нагорода? З диплома, прапору, медалі та перехідного Призу Європи, а також грошової премії для проведення навчань працівників міських рад-лауреатів. Наразі це 20 тисяч євро.

Інші новини