31 травня 2021, в 15:03
Як Київ стає цифровим

Столиця із року в рік покращує показники прозорості. За результатами 2020 року, Київ в Рейтингу прозорості-2020 посів 13 сходинку та отримав 68,2 бала зі 100,  що на 4,1 бала більше, ніж в попередньому році. Поряд розмістилися Дубно (68,9 бала) та Біла Церква (70,1). 

Середній показник прозорості за чотири роки дослідження виріс на 16,7 бала. Схожа позитивна динаміка відслідковується як по окремим великим містам (на кшталт Вінниці чи Львова), так і невеликим районним центрам (наприклад, Дружківка чи Ізюм).

По підзвітності Київ увійшов до десятки кращих міст України по підзвітності, розділивши шосту сходинку з Мукачево та Тернополем. 

Хоча рейтингова позиція у Києва доволі висока, абсолютні результати столиці залишають бажати кращого — місто набрало всього 19 балів зі 100 можливих. 

Якщо порівняти прозорість Києва та інших європейських столиць, то результати можуть багатьох здивувати. Відповідно до дослідження Transparency International, українська столиця потрапила до групи міст, в яких доступ до публічної інформації є не ускладненим.

Компанію Києву склали Мадрид, Прага, Таллінн та Вільнюс. До групи міст, де доступ до інформації є ускладненим, увійшли Афіни, Белград, Кишинів та навіть Стокгольм.

Які цифрові сервіси забезпечили Києву 13 сходинку у Рейтингу прозорості? 

Інформаційно-аналітична система «Майно», яка включає чималий перелік інформаційних ресурсів, зокрема:

  • Освітню мапу
  • Реєстр зелених зон комунальної власності
  • Земельний кадастр
  • Генплан та містобудівну документацію
  • Громадський бюджет та багато іншого.

Застосунок Київ Цифровий, який об’єднує транспорту карту, QR-квитки, сервіси з паркування та повернення евакуйованих автівок.

Контактний центр міста Києва 1551, звернення на який можна надіслати і електронною поштою. Кожний четвертий запит надходить саме онлайн.

Детальніше про результати Рейтингів міст-2020 читайте тут 

Інші новини