21 травня 2021, в 12:07
Як міста стають прозорішими? Дайджест регіональних новин №3

Діяльність програми «Transparent cities/Прозорі міста» направлена на підвищення рівня прозорості та підзвітності міст, а також налагодження ефективного діалогу між владою та громадою.

Ми зацікавлені в поширенні інформації щодо кращих практик відкритості місцевої влади та запуску нових цифрових сервісів, тому підготували для вас дайджест регіональних новин про зміни, що впроваджуються на місцевому рівні. Зустрічайте новий третій випуск.  

 

ВзаємоДія. Електронні місцеві петиції у десяти містах України

Мешканці десяти міст України отримали можливість подавати електронні петиції до міських рад за допомогою мобільного застосунку Дія. Пілотний проєкт уже доступний у Полтаві, Івано-Франківську, Луцьку, Сумах, Хмельницькому, Ужгороді, Дніпрі, Тернополі, Черкасах та Херсоні. 

Користувачі зможуть легко поширити петиції в соціальних мережах чи роздрукувати QR-код для збору підписів. Підписанти будуть отримувати сповіщення про стан розгляду підтриманих ними петицій, а також бачити відповіді на них.

Детальніше https://vzaemo.diia.gov.ua/

 

Запуск порталу Дія.Відкриті дані

Відкриті дані допомагають громадськості контролювати роботу державних та місцевих органів влади та створювати нові послуги та сервіси. За допомогою нового порталу Дія.Відкриті дані https://diia.data.gov.ua/, в тому числі, спрощується комунікація між спільнотою та спрощується збір пропозицій від громадськості. 

Надаєте перевагу телеграму? Мінцифра також запустила чатбот @DataGovUa_bot, де найближчим часом стане доступною функція сповіщення про оновлення вибраних наборів даних.

 

Платформа СВОЇ для взаємодії місцевої влади та громад у дев’яти регіонах

Платформа СВОЇ охоплює муніципальний чатбот і конструктор сайтів для громад. Чатбот вже працює у 21 громаді в дев’яти областях України. Серед найбільших міст — Одеса, Луцьк, Вінниця, Кам'янське, Тернопіль, Хмельницький і Сєвєродонецьк.  

Завдяки чатботу громадяни можуть спілкуватися з місцевою владою, отримувати консультації щодо державних сервісів, підтримувати місцеві петиції, брати участь в опитуваннях і дізнаватися новини своєї громади через смартфон. 

Чатбот у Telegram: https://t.me/smart_town_bot

Чатбот у Viber https://cutt.ly/KbqHjdY 

 

Кропивницький. Запуск мобільного застосунку “Освітній навігатор”

У Кропивницькому запрацював мобільний застосунок “Освітній навігатор”, в якому зібрана актуальна інформація щодо освітньої сфери міста. Додаток має такі розділи як «дошкільна освіта», «мій перший клас», «профільна освіта», «позашкільна освіта». За допомогою додатку містяни, наприклад, можуть записати дитину до дитячого садочка. Також є можливість ознайомитися з дистанційним навчанням учнів, організацією харчування та освітньою картою.      

 

Полтава та Вінниця. Розвиток екологічних громадських ініціатив 

У Полтавській області завершився прийом проєктів на конкурс екологічних громадських ініціатив. Всього подали 121 проєкт із 45 територіальних громад області. Загальний бюджет програми складає 2 млн грн. 

З усіма проєктами можна ознайомитись на порталі SmartRegion за посиланням.

У Вінниці стартував конкурс проєктів «Екологічне місто». Заявки можуть подавати неприбуткові громадські організації та ініціативні групи у співпраці з НГО. Загальний бюджет конкурсу 45 тис грн. 

Конкурс покликаний підтримати екологічні проекти/ініціативи через надання грантів на проведення інформаційно-просвітницьких заходів на екологічну тематику. Детальніше тут. 

 

Дрогобич. Розвиток інструментів civic tech

У Дрогобичі стартував проєкт «Сприяння впровадженню цифрових технологій в процес взаємодії громади та місцевої влади в Дрогобицькій та Нововолинській ОТГ». 

Даний проєкт актуальний для людей, які через відсутність базових знань та навиків щодо новітніх технологій не використовують цифрові продукти. 

Мета  спростити для вказаних груп отримання послуг онлайн, покращити комунікації громадян та влади, а також сприяти залученню громадськості до процесів ухвалення рішень на місцевому рівні. 

 

Львів. Продаж комунального майна через Prozorro.Продажі на 60 млн грн 

Львів став лідером серед інших міст України із залучення коштів від малої приватизації через систему аукціонів ProZorro.Продажі. 

У травні місто завдяки прозорим аукціонам отримало 20 млн грн, а від початку 2021 року  понад 60 млн грн.

 

Одеса. Відкриття центру Дія.Бізнес для підприємців

У червні в Одесі запрацює новий центр Дія.Бізнес, на базі якого підприємці  зможуть отримати безкоштовні консультації з питань діджиталізації бізнесу та переходу в онлайн, фінансового менеджменту, маркетингу, продажів, HR, юридичної підтримки тощо.

Також центр надаватиме освітні послуги та сервіси від провідних практиків і експертів бізнес-сфери України.

 

Рівне. Оплата адміністративного збору через QR-код

Місто Рівне взяло участь в пілотному проєкті по впровадженню оплати адміністративного збору за послуги у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно за допомогою QR-коду в додатку Дія.

 

Київ. Інтелектуальна транспортна система 

Київ планує запровадити інтелектуальну транспортну систему (ІТС), яка, за словами столичних чиновників, дасть змогу заощадити до 30% часу учасникам дорожнього руху.

Столиця розпочала консультації зі світовими компаніями, які мають досвід впровадження інтелектуальних транспортних систем та здатні побудувати систему аналізу та інтелектуального управління трафіком.

Інші новини