13 травня 2020, в 21:00
Як у світі оцінюють прозорість муніципалітетів

Ми продовжуємо тримати фокус на прозорості місцевої влади.

Хто та як досліджує прозорість муніципалітетів в інших країнах? Сьогодні ділимося з вами рейтингами та дослідженнями зі всього світу.

  • Представництво TI у Словаччині досліджує прозорість муніципалітетів з 2010 року. Рейтинг оцінює відкритість, цінність та обсяг інформації, проактивно наданої муніципалітетами 100 найбільших міст країни. У порівнянні з 2010 роком, середній рівень прозорості вдалося підвищити з 40% до 57%. Наступне дослідження прозорості словацьких міст заплановане на цей рік.
     
  • В Іспанії з 2008 року публікується Індекс прозорості муніципалітетів, який вимірює рівень прозорості 110 найбільших муніципалітетів країни. За цей час Індекс став надзвичайно впливовим та популярним. На сайтах більшості муніципалітетів з’явився спеціальний розділ, присвячений прозорості. Середній показник прозорості міст зріс більш ніж на 72%.
     
  • У сусідній Португалії Індекс муніципальної прозорості працює з 2013 року. Тамтешнє дослідження охоплює 7 сфер. Як от, “податки, тарифи та ціни”, “взаємодія з громадою”, “плани та звіти”. Більше про португальський приклад можна дізнатися тут.
     
  • Представництво Transparency International в Австрії з 2016 року вимірює прозорість влади 50 найбільших за кількістю мешканців міст країни. Формування рейтингу здійснюється на підставі оцінки повноти, чіткості та доступності інформації на офіційних веб-сайтах. Та високими показниками більшість міст Австрії не відзначається. Там середній відсоток виконання рекомендацій становить лише 33.14%.
     
  • За прикладом Австрії, Португалії, Словаччини та України, активісти TI в Ірландії розробили Національний індекс доброчесності. Який оцінює прозорість, підзвітність та етику. Дослідження показало, що муніципалітети в Ірландії неохоче оприлюднюють інформацію щодо тендерів, витрат та пожертвувань. До того, ради зосередили увагу на впровадженні обов’язкових стандартів і виявилися доволі пасивними в імплементації кращих практик.
     
  • Канада. Там вимірювання відкритості місцевої влади охоплює 68 найбільших міст. В них зосереджено аж 61% місцевого населення. Проведене дослідження показало, що середній рівень прозорості становить 43%.
     
  • ТІ Україна оцінює відкритість міських рад з 2017 року. Наш Рейтинг прозорості охоплює 100 найбільших міст України та складається з 86 індикаторів у 14 сферах. За три роки дослідження рівень прозорості зріс до 45,7%. Це означає, що міськради розкривають все більше інформації, а громадяни отримують можливості для контролю влади. 

Інші новини