27 квітня 2021, в 12:11
Яка сфера є найпрозорішою в українських містах

Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України визначає, наскільки міська рада виконує законодавчі вимоги та належно оприлюднює інформацію на офіційних ресурсах. Робота місцевої влади оцінюється за 86 індикаторами в рамках 14 сфер.

За результатами 2020 року, найпрозорішою сферою стала «Освіта». Середній показник її виконання склав 66,3%. Це на 12,6% краще, ніж в минулому році.

Щоб отримати максимальні чотири бали у цій сфері, місто повинно було виконати три критерії:

  • Запровадити відкритий розподіл дітей (відкрита черга, лотерея, випадковий вибір) у дошкільні навчальні заклади — 1 бал
  • Запустити систему електронної реєстрації в комунальні заклади освіти (дошкільної, середньої) — 1 бал
  • Оприлюднювати інформацію про місце розташування закладів позашкільної освіти та створити можливість зареєструвати дитину онлайн — 2 бали

Як свідчать результати дослідження, 93 міста зі 100 забезпечили можливість батькам подати заяву на зарахування дитини до дитячого садка та/або школи онлайн. Більшість з них також використовують ресурси з відкритою чергою розподілу дітей у дошкільні заклади.

Показово, що деякі міста (наприклад, Конотоп) у зв'язку з карантином вперше ввели електронну реєстрацію у заклади освіти або повністю перейшли на неї.

Ми сподіваємося, що і після завершення епідемії новації у цій галузі будуть лише поглиблюватися. 

В 2019 році найвищі показники виконання були у сфери «Кадрові питання» (68%).

Інші новини