13 травня 2021, в 14:47
Які практики прозорості та підзвітності Тернополя варто наслідувати іншим містам?

Тернопіль — одне із найпрозоріших міст України. Останні три роки воно входить в десятку кращих у Рейтингу прозорості.

Разом з тим, у порівнянні з минулим роком Тернопіль дещо погіршив свої показники. Місто не зуміло втриматися у трійці лідерів і зайняло п’яту сходинку по прозорості. Показово, що по балах ситуація майже не змінилася — 76 балів в 2019 та 75,1 — в 2020. Про що це говорить? Про ріст конкуренції між містами у верхній частині Рейтингу. Міста-лідери повинні постійно вдосконалюватися, пропонувати громаді нові інноваційні онлайн-ресурси, сервіси та послуги, робити доступ до публічної інформації максимально зручним для громадян. В іншому випадку вони будуть втрачати свої позиції.

В той час як по прозорості Тернопіль — хороший приклад для наслідування, в підзвітності все не так оптимістично. Місто зайняло шосту сходинку, але отримало лише 19 балів зі 100.

Найпрозорішими сферами роботи Тернопільської міської ради є освіта та кадрові питання, за які місто отримало максимальні бали. Тернопіль також входить в трійку кращих в Україні по реалізації такої сфери як «Інвестиції та економічний розвиток». В свою чергу, потребують покращення «Закупівлі», «Соціальні послуги» та «Житлова політика».  

У Рейтингу підзвітності відразу в дев’яти сферах місто одержало нуль балів. Найвищий рівень виконання за такими напрямками як «Антикорупційна політика та етика» і «Землекористування та будівельна політика».

Цікаві приклади прозорості та підзвітності Тернополя, які варто впроваджувати і в інших містах:

  1. У дошкільні навчальні заклади Тернополя діти зараховуються на основі відкритої черги.
  2. Протоколи засідань конкурсної комісії щодо визначення переможців на вакантні посади у виконавчих органах міської ради публікуються на офіційному сайті у розділі «Вакансії».
  3. Міська рада проводить конкурси з розподілу коштів між інституціями громадянського суспільства. За підсумками таких конкурсів публікуються офіційні протоколи.
  4. Міська рада ухвалила бюджетний регламент, який визначає порядок доступу громадян до бюджетних слухань. Слухання анонсують заздалегідь і за їх підсумками публікується протокол.
  5. На офіційному сайті міської ради публікується актуальний кредитний рейтинг міста.
  6. Міська рада Тернополя — одна з небагатьох, яка залучає громадські та благодійні організації до надання соціальних послуг шляхом проведення соціального замовлення.
  7. Місто декларує створення анонімних каналів, через які містяни можуть повідомляти про корупційні правопорушення чи неетичну поведінку представників місцевої влади.
  8. Оприлюднюється актуальна інформація про розташування паркувальних майданчиків, а також тарифи на паркування.

Яка ситуація із прозорістю та підзвітністю у переможців двох рейтингів? Зібрали для вас 10 кращих практик Маріуполя та Львова.

Детальніше про результати Рейтингів міст-2020 читайте тут.   

Інші новини