09 квітня 2021, в 09:54
Як Львів стає прозорішим та підзвітнішим? 10 цікавих фактів

Вже традиційно Львів входить в десятку найпрозоріших міст України. В цьому році йому не вистачило менше двох балів до першого місця в Рейтингу прозорості. Детальніше про результати рейтингів читайте тут. 

Львів - хороший приклад сталого руху вперед по прозорості. Четвертий рік поспіль місто нарощує кількість балів. Якщо в 2017 році прозорість місцевої влади Львова була оцінена в 59,7 бала, то в 2020 – в 85,2.

В цьому році вперше в своїй історії місто перетнуло позначку в 80 балів і отримало статус «прозорого».

Разом з тим, з підзвітністю ситуація у міста значно гірша. Те ж друге місце в рейтингу, але відставання від лідера Маріуполя склало 10 балів. Враховуючи, що загалом місто отримало 22 бали, розрив дуже суттєвий. Відразу у восьми із 14 сфер, які оцінювалися в Рейтингу підзвітності, місто набрало нуль балів. 

Які позитивні зміни в напрямку відкритості влади відбулися у Львові за останній рік?

  1. Найкраща динаміка спостерігається у сфері житлової політики. Зокрема, була розроблена система електронної реєстрації заяв на житло. Анонси всіх засідань громадської комісії з житлових питань та протоколи за їх підсумками публікувалися на офіційних ресурсах.
  2. Львівська міська рада оприлюднює інформацію про проведення ринкових консультацій з бізнесом, а саме інформацію про робочі групи, співпрацю з кластерами, вебінари з підприємцями, навчальні семінари для підтримки бізнесу, дослідження кон’юнктури ринку для ефективніших закупівель тощо.
  3. Майже повністю втілені рекомендації у сфері «Антикорупційна політика та професійна етика». Місто затвердило нормативні документи стосовно етики депутатів, посадовців та працівників комунальних підприємств. Крім того, були розроблені санкційні механізми в разі порушень.
  4. Міська рада розробила інтерактивну карту, на якій розміщена інформація щодо видатків бюджету розвитку по кожному об’єкту 
  5. Львів виконав головні вимоги щодо відкритості засідань виконавчого комітету міськради.
  6. У сфері «Землекористування та будівельна політика» були запроваджені електронні паспорти прив’язки тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності.
  7. Міська рада оприлюднює інформацію про оцінку кредитного рейтингу міста.
  8. На сайті міської ради можна знайти інформацію про тарифи на паркування, карту паркувальних майданчиків та способи оплати.
  9. Місто також оприлюднює інтерактивні карти зовнішньої реклами.
  10. Львів — одне з небагатьох міст, де у 2020 році фактично проводились аукціони для розміщення сезонної торгівлі.

Яка ситуація із прозорістю та підзвітністю у переможця двох рейтингів? 10 цікавих фактів про Маріуполь шукайте тут. 

Інші новини