29 серпня 2024, в 12:00
Якість відкритих даних: очікування від міських рад

Відкриті дані є одним із ключових елементів сучасного інформаційного суспільства. Вони вже стали невід'ємною частиною ефективного управління містами, оскільки забезпечують прозорість і підзвітність, якіснішу взаємодію з владою. 

Публікація відкритих даних не тільки посилює взаємодію органів місцевого самоврядування з громадянами, але й сприяє розвитку економіки, залученню інвестицій та розробці інноваційних сервісів, які здатні зробити життя в громаді комфортнішим.

Саме тому розвиток відкритих даних в Україні має стати одним з пріоритетів для ОМС. Попри повномасштабне вторгнення, яке внесло свої корективи, обраний шлях до лідерства серед інших країн у сфері відкритих даних залишився незмінним, тому важливо, щоб і всі міста докладали максимум зусиль в цьому напрямку.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 835, органи місцевого самоврядування повинні публікувати 72 набори даних. 

Оприлюднення наборів ґрунтується на кількох принципах, серед яких доступність використання, тобто машиночитаний формат, а також забезпечення подальшого вільного та безоплатного використання інформації.

Для міських рад Міністерство цифрової трансформації розробило «Рекомендації для оприлюднення наборів відкритих даних». Згідно з цими рекомендаціями кожен набір даних має складатися з однієї чи декількох таблиць (ресурсів). Наприклад, набір «Перелік об’єктів комунальної власності» має містити три таблиці (Parcels – земельні ділянки, Buildings – нерухоме майно і MovableProperty – рухоме майно), а набір «Дані про зелені насадження, що підлягають видаленню, відповідно до виданих актів обстеження зелених насаджень» – дві таблиці (Acts – перелік зелених насаджень, що підлягають видаленню, та Orders – перелік ордерів на видалення зелених насаджень).

Для багатьох наборів рекомендації дають пояснення не лише про кількість таблиць, а й про те, якою має бути структура кожної таблиці. Відомості про структуру містять назви  та заголовки колонок. Назви колонок наводяться латиницею, а заголовки пояснюють назви українською (такі заголовки мають бути видалені перед оприлюдненням). Також рекомендації визначають, якими мають бути типи даних в кожній з колонок (текст / ціле число / десятковий дріб / дата / посилання), і навіть містять приклади заповнення колонок.

Рекомендації Мінцифри: Перелік ордерів на видалення зелених насаджень (ресурс Orders)

https://data.gov.ua/pages/835-recm-environment-greenery 

Зважаючи на ці рекомендації, а також на сучасні принципи обробки даних, оприлюднена ОМС в межах набору ресурс (таблиця) може вважатися якісним, якщо:

  1. він поширений у відкритому машиночитному форматі csv, xml, json*;
  2. назва ресурсу враховує рекомендації Мінцифри, назви мають бути англійською мовою (наприклад, Parcels, MovableProperty, Acts чи Orders);
  3. назва файла з ресурсом містить дату (рік/місяць/день), станом на яку актуальні дані (наприклад, Parcels_2024, Acts_2024-04-21). У назві файлу текст та дата розділяються знаком нижнього підкреслення “_”;
  4. файл містить лише одну таблицю (немає кількох таблиць на одному аркуші, немає кількох аркушів з таблицями). Це і неможливо, якщо файл оприлюднюється у форматі csv, який не підтримує кілька аркушів;
  5. таблиця містить лише заголовки колонок та рядки з даними (відсутні назва таблиці, місце для підпису, нумерація рядків, дата створення таблиці);
  6. структура таблиці (перелік колонок) збігається зі структурою, наведеною у рекомендаціях Мінцифри, тобто наявні назви колонок відповідають рекомендаціям; 
  7. у межах однієї колонки таблиці використовується один тип даних;
  8. у межах однієї колонки таблиці, де зберігаються дані типу дати або числа, використовується один формат запису (приклад дати – 2024-04-21 (ISO 8601), приклад десяткового дробу – 42.5 (роздільник десяткових значень – крапка));
  9. таблиця не містить об'єднаних комірок;
  10. таблиця не містить порожніх рядків;
  11. таблиця не містить дублюючих один одного рядків;
  12. ресурс оприлюднюється у кодуванні UTF-8, розділювач в csv-таблиці – кома.

*Створені раніше ресурси у форматі xls(x) можуть і надалі оновлюватися у цьому форматі, водночас нові – лише в csv, xml, json.

Просимо розпорядників інформації органів місцевого самоврядування перевірити, наскільки якісні набори вони публікують та дотримуватися всіх рекомендацій Мінцифри щодо поширення відкритих даних.

 

Цю публікацію підготовлено в межах проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev.

Інші новини