02 вересня 2021, в 07:49
Запрошуємо громадські організації долучатися до оцінювання підзвітності

Представники організацій громадянського суспільства запрошуються долучатися до оцінювання стану підзвітності через публічні відгуки, впливати нарозвиток своїх міст. А найактивніші зможуть отримати приємні заохочувальні подарунки.

Саме відгуки представників активної громади дозволять оцінити, наскільки задекларовані зобов'язання міської влади відповідають реальному досвіду жителів. Окрім того, ми пропонуємо позмагатися за статус найактивнішої громадської організації та отримати приємні подарунки за якісну включеність.

Як громадській організації долучитися до оцінювання?

  • Зареєструвати особистий кабінет громадської організації на онлайн-платформі Transparent Cities.
  • Обрати одне з 50 міст-учасників Рейтингу підзвітності, вибрати сферу та оцінити за індикатором.
  • Залишити у картці міста відгук щодо (не)виконання індикатора.

Реєстрація на онлайн-платформі Transparent Cities

Бажаєте долучитись до оцінювання підзвітності Вашого міста?

Перший крок — реєстрація ОГС на онлайн-платформі Transparent Cities. Для цього на онлайн-платформі transparentcities.in.ua/ натисніть кнопку Увійти, далі — Зареєструватися. Заповніть поля та поставте пташку біля «Я представник організації громадянського суспільства».

Заповнивши ці дані, Ваша організація долучиться до всеукраїнської Спільноти, яка мотивує міста ставати більш відкритими та підзвітними. Якщо від імені ОГС до оцінювання підзвітності міста бажають долучитися кілька представників, вони можуть працювати через один загальний акаунт (використовувати спільну електронну пошту та пароль для авторизації на онлайн-платформі).

Як залишити деталізований відгук?

Вимірювання підзвітності відбувається за спеціальною методологією. Після реєстрації Ви маєте змогу залишати деталізовані відгуки про стан виконання індикаторів і додавати підтверджувальні матеріали (документи, фото-, аудіо-, відеозаписи, посилання). Залишені відгуки потраплятимуть на перевірку до представників програми «Transparent cities/Прозорі міста», та громадських організацій-партнерів.

З переліком усіх міст-учасників рейтингування підзвітності можна ознайомитися у вкладці «Рейтинг підзвітності 50 міст». Якщо Ваше місто входить до Рейтингу — перейдіть у картці міста на 2021 рік оцінювання. Далі — залиште деталізований відгук щодо виконання того чи іншого індикатора у 14 сферах діяльності місцевої влади. Для цього перейдіть до переліку сфер, натисніть на потрібну сферу (Закупівлі, Освіта, Комунальне майно тощо), оберіть у випадаючому списку індикатор і прокоментуйте його. Кожен індикатор містить детальну інструкцію, яка допоможе Вам у виставленні оцінки.

Визначення найактивніших організацій громадянського суспільства

Усі громадські організації відображаються у загальній рейтинговій таблиці. Переглянути перелік можна у вкладці «Спільнота». Результати роботи кожної команди оцінюються у віртуальній валюті — балах. Кожен опублікований відгук — 1 бал. У рейтинговій таблиці відображені сумарні показники, які складатимуться з показників одного або кількох представників, що входять до цих організацій. У разі однакової кількості опублікованих відгуків, громадські організації отримують однакову позицію у загальній рейтинговій таблиці.

Щомісяця команда програми «Transparent cities/Прозорі міста» визначатиме ТОП-5 найактивніших громадських організацій, які наберуть найбільшу кількість балів за опубліковані відгуки за місяць. Вони зможуть обміняти набрані бали на подарунки. Перелік подарунків регулярно оновлюватиметься та поповнюватиметься.

Серед подарунків — доступ до онлайн-курсів, книги, квитки в регіональні кінотеатри або музеї, участь у фестивалях, форумах, конференціях, тренінгах.

Формування Рейтингу підзвітності 50 міст України 2021

Задля якісної й детальної перевірки індикаторів методології команда програми «Transparent cities/Прозорі міста» долучає місцевих жителів та громадські організації до збору інформації й оприлюднення відгуків. При укладенні Рейтингу враховуються відгуки, що відповідають вимогам методології та містять підтверджувальні матеріали.

Жителі та громадські організації збирають інформацію, необхідну для перевірки індикаторів, і разом з роз’ясненнями залишають її на онлайн-платформі «Transparent cities/Прозорі міста» у вигляді відгуків на конкретні індикатори методології. Верифікований відгук стає видимим для всіх користувачів онлайн-платформи, а індикатор отримує оцінку. Міська рада, яка має власний кабінет на онлайн-платформі, може відповідати на відгук, якщо бажає оскаржити чи підтвердити оцінку або має інші коментарі.

Громадські організації, які демонструють якісну роботу з методологією й бажання підвищити рівень підзвітності органів місцевого самоврядування, долучаються до Спільноти громадських організацій, що здійснюють оцінку та публікують відгуки на онлайн-платформі. Для отримання надійних результатів та забезпечення послідовного підходу команда програми «Transparent cities/Прозорі міста» здійснює контроль за інформацією, що публікується на онлайн-платформі, і надає консультаційну підтримку зареєстрованим користувачам на всіх етапах їхньої роботи.

Інші новини