01 червня 2022, в 12:27
Як міста-побратими допомагають Україні. Частина 2

Ми продовжуємо аналізувати допомогу для українських міст від їхніх закордонних побратимів. У першій частині дослідження ми розповідали про підтримку топ-25 міст в Рейтингу прозорості. У цьому ж матеріалі йтиметься про допомогу для міст України, що посідають 26-50 сходинки Рейтингу.

Короткі висновки дослідження:

  • Від початку широкомасштабного наступу досліджувана друга 25-ка міст отримала гуманітарну допомогу від своїх побратимів/партнерів 82 рази.
  • Найбільше допомоги надсилають міста з Польщі, Німеччини, Литви, Чехії, Франції, Словаччини та Румунії.
  • Традиційно найбільшу частку в допомозі складають продукти харчування (майже 23%), медикаменти та медичне обладнання (18,5%), а також засоби гігієни й побутова хімія (19,5%).

Як ми досліджували

Друга частина дослідження проводилося у період із 23 по 27 травня 2022 року. За основу аналізу ми взяли дані з відкритих джерел (офіційні сайти міських рад, Фейсбук-сторінки та телеграм-канали ОМС, мерів, ЗМІ) щодо другої 25-ки міст за підсумками рейтингування 2021 року. Серед досліджуваних 25 міст — 9 обласних центрів, а самі міста репрезентують 18 областей.

Найбільш представлена в цьому дослідженні Хмельницька (Дунаївці, Кам'янець-Подільський, Нетішин), Харківська (Харків, Лозова), Одеська (Одеса, Чорноморськ), Запорізька (Мелітополь, Запоріжжя), Донецька (Покровськ, Краматорськ) та Дніпропетровська (Кривий Ріг, Павлоград).

Щодо 9 із 25 муніципалітетів не вдалося знайти інформацію про отриману гуманітарну допомогу або про міста-побратими. Останнє унеможливило ідентифікацію того, чи надана допомога була від порідненого чи партнерського міста.

Основі результати дослідження

Друга частина дослідження показала, що країною, чиї міста надсилають гуманітарної допомоги найбільше, є Польща. Зафіксовано 27 випадків допомоги від поріднених та партнерських міст Польщі — 39% випадків від усієї наданої допомоги.

Іноземне місто, яке надіслало допомоги найбільше — Марсель, 4 рази відправляло допомогу Одесі. Тричі надсилали гуманітарку Бидгощ, Дармштадт, Кошице, Кросно, Регенсбург своїм містам-побратимам: Черкасам, Ужгороду, Харкову та Одесі. Серед 25 досліджуваних українських муніципалітетів найбільше допомоги від своїх партнерських чи побратимських міст з-за кордону отримали: Харків — 19 разів, Ужгород — 16, Одеса — 11, Чернівці — 8, Калуш — 5, Кам'янець-Подільський — 3.

Серед наданої допомоги переважають продукти харчування, засоби гігієни та побутова хімія, а також медикаменти й медичне обладнання. Цікаво, що для другої 25-ки міст характерна поява таких типів “гуманітарки” як фінансова допомога, канцтовари та зоотовари.

Допомога без меж

Міста-побратими не тільки надсилають гуманітарні вантажі своїм українським побратимам, але й допомагають українським біженцям за кордоном. Так, у місті-побратимі Одеси, Варні, було відкрито Центр допомоги українським громадянам та організовано централізований трансфер та безкоштовне проживання на території болгарського міста для багатодітних сімей та сімей з дітьми.

Міста, які не перебувають у статусі поріднених чи партнерських, готові допомоги з повоєнним відновленням українських міст. Для прикладу, Харків, який суттєво постраждав від війни і в якому близько 30% житлового фонду знищено, планує укласти угоду про партнерство з Нью-Йорком. Також мер Бостона заявила, що місто братиме участь у відновленні Харкова і стане його постійним партнером.

Корисне для міст

Проаналізувавши загалом 50 українських міст, маємо зазначити, що не всі міста та не у всіх випадках оприлюднюють інформацію про надану допомогу чи її тоннаж, а також про фінансову допомогу від побратимів чи партнерів. Це — важливо, як для тих міст, які вже допомогли Україні, так й для тих, то тільки збирається це зробити. Про поради для українських міст, які зменшать корупційні ризики та сформують серед міст-побратимів образ відповідальних партнерів ми писали у першій частині аналітики.

Ми продовжуємо наполегливо радити містам розвивати мережу партнерських зв'язків з містами закордоном. Війна ще триває, нам потрібна підтримка як ніколи і з початком відбудови ця потреба не зникне. За посиланням ви знайдете поради від нашої команди, як ви можете встановити побратимські чи партнерські відносини з містами за кордоном.