18 квітня 2022, в 17:56
5 років досліджень та співпраці: як війна вплинула на наші міста й роботу команди?

5 років ми досліджували українські міста.

5 років 100 українських міст боролися за першість у прозорості та підзвітності. Місцева влада та активна громада працювали, аби робити свої міста кращими. Міста ставили перед собою амбітні цілі й досягали їх.

5 років ми допомагали впроваджувати найкращі рішення та сервіси для мешканців. Презентували дослідження, поводили публічні презентації, консультували щодо цифровізації сервісів, публікації даних, залучення інвестицій тощо. Команда регулярно проводила зустрічі з представниками місцевої влади та активними громадянами й спільно з ними творила зміни.

До війни було багато перемог. Як результат кропіткої роботи — безпрецедентний рівень відкритості муніципалітетів. Загалом за 5 років рейтингування середній показник прозорості 100 міст зріс на 62,2%.

З початком повномасштабної війни змінився контекст сприйняття усіх перемог. Змінилися пріоритети та виклики.

Прогресивні сучасні міста окупанти руйнують, або й повністю знищують. У містах як-от Маріуполь багаторічні людські зусилля знищуються вщент. Раніше сучасне та прогресивне місто, яке мало отримувати нагороди, отримує бомби, обстріли, голод, спрагу та смерть.

Сьогодні усі міста об’єдналися для захисту від окупанта, ставлячи у пріоритет безпеку людей. Прозорість та підзвітність відійшли на другий план.

Але ми повинні фіксувати, якими прогресивними, зразковими та проєвропейськими були наші міста до початку російського вторгнення. Аби відновити й примножити усі здобутки після спільної перемоги над ворогом.

Дякуємо містам за 5 років спільної роботи. І дякуємо, що продовжуєте працювати для мешканців під час війни!

Ми обов'язково усе відновимо і відбудуємо.

А поки: тримаємось і тримаємо оборону кожен на своєму фронті.

Інші новини