06 квітня 2022, в 13:11
Львів під час війни: як змінилося життя у місті

Львів — місто, яке ще до початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну почало приймати в себе тисячі жителів зі сходу та півночі України. Так, ще до 24 лютого, деякі з міжнародних організацій, ІТ-компаній, медіа та іноземних посольств релокували у місто свої офіси.

Наразі не можна з певністю сказати, що якесь місто є повністю безпечним на території України, адже росія наносить ракетні та авіаційні бомбардування у всіх областях. Так, у Львові та області вони теж були: нафтобаза та завод, Яворівський полігон у області, вибухи у Радехові тощо. Та все ж, місто Лева стало для мільйонів українців транзитним пунктом для евакуації закордон, інші міста на заході України, тимчасовим прихистком чи навіть новим домом. 

Нові реалії — нові виклики для містян та місцевої влади. Як саме війна змінила життя в місті, розповідаємо далі.

  • Після початку війни до міста почали курсувати евакуаційні потяги з Києва, Харкова, Дніпра, Краматорська та інших міст, які знаходяться в зоні активних бойових дій чи в зоні ризику бойових дій.
  • Львівська міська рада ухвалила рішення, про будівництво тимчасового житла для вимушено переміщених українців. Планують побудувати модульні будинки для забезпечення тимчасовим житлом близько 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб (далі - ВПО).
  • Міський волонтерський штаб запустив телеграм-канал із можливостями для вимушено переміщених українців «Наразі у Львові». Крім того, рада працює над створення чат-боту для інформування ВПО щодо різних їхніх потреб.
  • Львівському бізнесу, який підтримує вимушено переміщених українців і армію, нададуть пільги. Тим закладам, які працюють в комунальних приміщеннях, не будуть нараховувати орендну плату з 24 лютого.
  • Дружні міста-побратими з Польщі підтримали Львів. Місто отримало 27 великих низькопідлогових автобусів і гуманітарну допомогу від польських міст. Також до кінця місяця Львів очікує отримати ще 5 автобусів.
  • В місті планується запуск безкоштовних абонементів на громадський транспорт для ВПО. Це також дозволить аналізувати поведінку у сфері мобільності.
  • Ландшафтна дизайнерка парків Маріуполя буде оновлювати міські парки Львова. Фахівчиня, з майже вщент зруйнованого окупантами міста, приєднається до команди управління екології та природних ресурсів при Львівській міській раді. Віримо, що свій досвід вона успішно передасть львівським колегам, а після перемоги створюватиме нові міські простори у відновленому Маріуполі.

Це далеко не вичерпний перелік змін, які відбулися у Львові та які залишаються в найближчих планах. За оновленнями ви можете слідкувати на сторінці міста у facebook.

Ми дякуємо нашим сильним містам, які тримають економіку та забезпечують надійний тил всім, хто залишається на передовій. Саме вони дарують нам віру у квітучу та сильну Україну після перемоги.

Інші новини