16 серпня 2022, в 17:48
Війна у містах: що у Житомирі?

Житомир зайняв 19 місце у нашому Рейтингу прозорості українських міст 2021 року, а сьогодні є міцним тилом для цивільних українців та військовослужбовців.

Зараз місто живе в нових умовах і працює з новими викликами. Попри періодичні обстріли ситуація у місті контрольована та відносно спокійна. Житомир працює та приймає внутрішньо переміщених осіб зі всієї України. 

  • У Житомирі близько 8,5 тисяч біженців. Для того, щоб краще забезпечити їх житлом, Житомирська міська рада, разом з міжнародними донорами, побудують “містечко” для вимушених переселенців. 

Місто виділить ділянку,  підведе комунікації, встановить фундаменти та займеться доброустроєм території, а міжнародні донори візьмуть на себе фінансування та виготовлення будиночків (https://bit.ly/3QlrrCp).

  • Житомир готовий приймати бізнес, який релокується, тобто переїжджає у безпечніші регіони, аби продовжувати роботу. У місті створили Telegram-канал з пропозиціями оренди й продажу приміщень: https://t.me/relocationZhytomyr

Також працює чат-бот, який дає можливість дізнатися про потенціал громади, його економічну привабливість та звернутися в питаннях щодо релокації:  https://t.me/RelocationinZhytomyt_bot

  • З початку війни європейські міста активно підтримують Житомир. Нещодавно підписали протокол співробітництва із польським містом Плоцьком (своїм побратимом) та іспанським містом Малага.
  • Велику увагу приділяють відновленню емоційного стану внутрішньо переміщених осіб. Так, у Житомирі  втілюють проєкт соціально-психологічної підтримки «Поруч», аби допомогти дітям, постраждалим від війни. Проєкт передбачає роботу груп психологічної підтримки, арттерапію, майстеркласи, розвиток здорового харчування та спортивні заняття (https://bit.ly/3dA6a9B).
  • У Житомирській міській громаді з травня надають соціально-психологічні послуги людям і родинам, постраждалим від військових дій рф та переміщеним до Житомира.
  • Вже відомо про те, що 10 тисяч учнів Житомирських шкіл у новому навчальному році вчитимуться очно, а не онлайн, це майже 38% від загальної кількості.

Пишаємось нашими містами, які роблять все можливе для підтримки країни в цей важкий час.

Інші новини