16 лютого 2020, в 22:00
Як формується Рейтинг прозорості міст

 

Нещодавно ми з’ясували, що не всі розуміють, як же насправді формується наш Рейтинг прозорості міст.
Хтось думає, що ми його складаємо просто проглядаючи сайти міськрад, ще хтось, що на основі відповідей міськрад.

Але процес рейтингування значно серйозніший. І триває він щонайменше 2,5 місяці. Як все відбувається насправді? Розповідаємо:

  1. Спершу ТІ Україна проводить конкурсний відбір аналітиків. Ми шукаємо фахівців зі знанням законодавства та специфіки сфери місцевого самоврядування. Окрім того у них не має бути конфлікту інтересів, але має бути обов’язковий досвід проведення досліджень на теми корупції, відкритих даних, муніципального управління.
  2. Ми формуємо та надсилаємо запити на надання інформації до кожної зі 100 міських рад. На формування відповідей чиновники мають місяць. Інколи держслужбовцям і цього часу не вистачає.
  3. Отримавши відповіді від міських рад, до роботи беруться аналітики. Кожен з чотирьох фахівців аналізує 25 міст. Вони ретельно перевіряють міськради за 86 індикаторами та до кожного з них дають свої рекомендації та коментарі.
  4. Після завершення оцінювання міст цифри проходять верифікацію та вже з перевірених даних ми формуємо Рейтинг прозорості міст.
  5. Починається фінальний етап - підготовка до презентації. Ми працюємо з візуалізацією даних, готуємо подію та запрошуємо на неї цікавих спікерів.
  6. Презентація Рейтингу. Цього дня хтось радітиме перемозі, хтось засмутиться через втрату позицій, а ще хтось отримає поштовх до дій та весь наступний рік працюватиме над відкритістю своєї міськради.
  7. Можна було б подумати, що на цьому все, але ні. Ми продовжуємо працювати з міськрадами, надаємо їм рекомендації для підвищення прозорості, консультуємо та підтримуємо. Проводимо презентації в містах, де обговорюємо сильні та слабкі сторони міської ради та розповідаємо жителям про їхні важелі впливу.
  8. Починаємо підготовку до нового дослідження: проводимо проміжну оцінку прозорості міськрад, переглядаємо методологію та обговорюємо перспективи, оголошуємо конкурс для аналітиків…

Інші новини