02 травня 2024, в 17:31
Як містам підвищити свою прозорість? Рекомендації від «Прозорих міст»

Результати дослідження прозорості міських рад, яке провела програма «Transparent cities/Прозорі міста», показало, що тільки 5 міст з 80 оцінених  змогли отримати статус  «прозорих».  65% міст все ще залишаються непрозорими. Тож наша команда розробила рекомендації, які допоможуть підвищити прозорість муніципалітетів в умовах війни.

Забезпечити належний доступ містян до процесів ухвалення рішень через: 

  • трансляції засідань міської ради та її органів (виконавчого комітету, постійних комісій міської ради), а також попереднє їх анонсування;
  • залучення громадян до діяльності консультативно-дорадчих органів, як-от рад з питань ВПО, комісій щодо розгляду заяв про надання компенсації за знищене майно та громадських комісій щодо житлових питань;
  • розробку сайту для користувачів із порушеннями зору. 

 Чому це важливо? В умовах найбільшої за часи незалежності міграційної кризи (3,7 мільйона українців мають статус внутрішньо переміщених осіб) та безпрецедентних безпекових ризиків можливість громадян впливати на місцевий контекст суттєво послабшала. Проведення онлайн-трансляцій засідань міської ради та її органів — інструмент, що дозволяє мешканцям включатися в політичний порядок денний, а також за потреби реагувати на ухвалені рішення. Натомість залучення громадян, зокрема й ВПО, до розробки політик дозволить зробити їх ефективнішими та доказовішими. Водночас створення версій сайту для користувачів з порушеннями зору — це про реалізацію права щонайменше 19 тисяч осіб мати доступ до інформації та впливати на місцеву владу. З огляду на активні бойові дії, що тривають, кількість таких людей може зрости. Тож потреба в адаптованих вебверсіях сайту є дедалі гострішою. 

 

Розробити сервіси та інструменти, які полегшують адаптацію мешканців до викликів війни та спрощують доступ до послуг в умовах суттєвих безпекових ризиків, зокрема: 

  • створити можливість дистанційно подавати заяви на соціальні, освітні та житлові послуги;
  • забезпечити майданчики для комунікації влади та містян (системи подачі електронних петицій, контактні центри та форми для скарг, канали інформування для ВПО);
  • оприлюднити та актуалізувати переліки споруд, які призначені для укриття населення (за можливості — у вигляді мапи).

Чому це важливо? Ефективне та швидке реагування на проблеми, спровоковані масштабними руйнуваннями інфраструктури, суттєвими потребами в житлі, завданою психологічною, фізичною та матеріальною шкодою, можливе, якщо запровадити електронні інструменти. Вони дозволяють оптимізувати ресурси, зменшуючи кількість залучених працівників, час на прийняття заявок та обсяги паперової роботи. Крім того, це прозорий спосіб надавати послуги, який забезпечує відчуття інклюзивності — до розподілу ресурсів мають доступ усі соціальні групи, незалежно від їхнього статусу чи фінансових можливостей. Зрештою можливість подати скаргу чи петицію — ще один інструмент включення містян у процеси ухвалення рішень чи реагування на поточні проблеми. 

Про важливість повного та регулярно оновлюваного переліку укриттів годі й говорити. Тільки за останній рік українці чули сигнал тривоги 16 тисяч разів, а кількість запущених росією ракет з початку повномасштабного вторгнення сягнула 7,5 тисяч ракет.

 

Здійснювати прозорий кадровий відбір, публікуючи інформацію про осіб, яких призначили поза конкурсом. 

Чому це важливо? Це дозволить повернути процесу кадрового відбору хоча б мінімальну прозорість, послаблення якої помічають і міжнародні партнери (Єврокомісія), а також посилить довіру до призначених посадовців. 

 

Забезпечити можливості для моніторингу роботи влади шляхом:

  • звітування міського голови;
  • щоквартального оприлюднення звітів про виконання міського бюджету;
  • публікації документів, ухвалених міською радою, її органами та посадовими особами вчасно та в передбачений законодавством термін; 
  • дотримання принципів оновлюваності інформації з обов'язковим зазначенням дати оприлюднення та актуалізації даних.

Чому це важливо? Ці законодавчі вимоги покликані посилити підзвітність та підконтрольність місцевої влади громаді, а також поінформованість її мешканців про поточний стан справ у сфері муніципального управління та ухвалені рішення. Натомість регулярна оновлюваність даних із інформування про те, коли це було зроблено, дозволить бізнесу та містянам зрозуміти, наскільки актуальними вони є. 

 

Забезпечити прозорий облік та розподіл гуманітарної допомоги, що надходить муніципалітетам.

Чому це важливо? Запит на допомогу досі мають мільйони українців. При цьому скандали з непрозорим розподілом допомоги, її розкраданням чи привласненням виникали і на другий рік повномасштабного вторгнення. Водночас без належного звітування муніципалітетами про отриману допомогу, інформування про місця видачі, категорії осіб, які можуть на неї претендувати, зберегти належний рівень гуманітарної підтримки з боку партнерів буде складно. 

 

Забезпечити прозорий облік та управління комунальним майном та землею, публікуючи:

  • актуальні договори оренди земельних ділянок і переліки земельних ділянок комунальної форми власності, що пропонуються для передачі у власність чи користування;
  • відомості про житлові приміщення у власності громади та дані квартирного обліку;
  • переліки усіх об'єктів рухомого й нерухомого майна, а також переліки майна комунальної власності, які передаються в оренду чи можуть бути приватизовані.

Чому це важливо? Інформування про житло комунальної форми власності допомогло би зрозуміти, які обсяги житла наявні в громаді і чи можуть вони задовольнити наявні запити, зокрема ВПО та військових. Натомість прозоре управління землею та майном дозволить містам оцінити ресурс, який вони можуть спрямувати на отримання додаткового доходу, що особливо важливо в умовах перерозподілу ПДФО з місцевого в спеціальний фонд державного бюджету. 

 

Забезпечити належний доступ до публічної інформації шляхом: 

  • повного відновлення роботи місцевих порталів відкритих даних і геопорталів у тих містах, де вони досі закриті й де це дозволяє безпекова ситуація;
  • мінімізації або уникнення обмеження доступу до наборів даних (якщо інакше не вимагається чинними нормативно-правовими актами);
  • забезпечення за замовчуванням відкритості наборів даних та їхньої машиночитності.

Чому це важливо? Належне функціонування екосистеми відкритих даних — невід'ємна складова прозорого муніципального управління та ефективного планування. Крім того, відкриті дані завдяки доступності використання та інтероперабельності роблять можливим функціонування важливих для відновлення реєстрів та геоінформаційних систем. Зрештою забезпечення машиночитного формату допоможе ухвалювати рішення на основі фактичних даних, що зі свого боку посилить доступність статистики на місцевому рівні. На останньому особливо наголошувала Єврокомісія у своєму звіті щодо прогресу України в євроінтеграційних реформах.

Нагадаємо, за результатами дослідження «Прозорість під обстрілами: чи досягли міста прогресу?» загальний рівень прозорості 80 муніципалітетів у 2023 році дещо виріс і складає 42,3%. Тоді як у 2022 році серед 70 тоді досліджуваних міст він становив 37,5%. Деякі міста показали, що можуть покращувати свої результати навіть у найскрутніші для країни часи. Серед 70 міських рад, які брали участь у дослідженнях 2022 та 2023 років, 30 покращили свої рівні прозорості на 5% і більше. Однак були й міста, які продемонстрували суттєвий регрес: 10-15%

Прозорість під час війни допомагає містам краще долати виклики, спровоковані повномасштабним вторгнення росії. Робить їх стійкішими та витривалішими. Також без прозорості неможливе успішне відновлення України, євроінтеграція та залучення допомоги міжнародних партнерів.

Наша команда прагне, щоб усі міста були прозорішими та відкритішими до громадськості, тому готові до співпраці із представниками муніципалітетів і з активними містянами. Якщо у вас є питання чи ви потребуєте персоналізованих рекомендацій саме для вашого міста —  пишіть нам на пошту: transparent-cities@ti-ukraine.org Якщо ви представник громадянського суспільства — ми також будемо раді розповісти більше та долучити вас до наших розсилок і подальшого навчання.

 

 

Інші новини