28 липня 2023, в 13:52
Як програма «Прозорі міста» підтримує українські міста під час війни — результати роботи Фонду допомоги

Програма «Прозорі міста» з 2017 року наполегливо працює для того, щоб українські муніципалітети були більш стійкими. Ми аналізуємо діяльність міських рад, зміни в законодавстві, консультуємо міські ради з різних питань, перевіряємо доступність відкритих даних та адаптацію до умов війни, а також збираємо найкращі практики прозорої взаємодії з мешканцями. Наша команда наснажує міські ради до діалогу між владою і громадою, просуває інструменти залучення громадян до прийняття рішень і моніторингу роботи влади. 

В умовах жорстокої агресії росії, нестабільності та постійних викликів міськрадам може просто не вистачати ресурсів, щоб налагодити ефективну роботу. Особливо важко зараз містам, що були або перебувають в окупації, або тим, які ж переживають постійні обстріли чи відновлюють життя після деокупації.

Тому в рамках програми Transparency International Ukraine «Прозорі міста» та за фінансової підтримки Європейського Союзу на початку повномасштабної військової агресії росії ми створили Фонд екстреної підтримки міст (Emergency Fund). Його основна задача в тому, щоб допомагати містам, відповідно до їхніх потреб, пов’язані з війною та руйнуваннями, зокрема у техніці, спецзасобах тощо.

Ми координуємо весь процес допомоги містам — від створення заявки до контролю доставлення, щоб усі придбані речі дійсно потрапили туди, де їх чекають. 

Загалом Фонд допоміг 22 містам, що були відібрані в рамках конкурсного відбору та тим, що зверталися до нас з екстреними запитами: Чернігову, Чугуєву, Ізюму, Куп'янську, Лиману, Херсону, Дружківці, Охтирці, Павлограду, Слов’янську, Сумам, Бахмуту, Кропивницькому, Запоріжжю, Ірпеню, Коростеню, Конотопу, Покровську, Покрову, Лисичанську, Сєверодонецьку, Нікополю. 

Під час війни з проханням про екстрену допомогу до нас зверталися різні міста — деокуповані; ті, що постраждали від підриву росіянами Каховської ГЕС чи руйнувань енергосистеми України; ті, що перебували у блокаді ворога чи під його постійними обстрілами.

Завдяки отриманій техніці в містах:

  • облаштовували пункти обігріву;
  • відновлювали роботу органів місцевого самоврядування (там, де всі адміністративні установи були розграбовані  або зазнали руйнувань);
  • відкривали хаби та центри підтримки переміщених осіб.

Так, у Конотопі облаштували центр підтримки внутрішньо переміщених осіб. А в  Ірпені місцевий ЦНАП отримав ноутбуки та зарядну станцію, щоб надавати послуги місцевому населенню та ВПО. Запоріжжя та Нікополь використовують отримані планшети для роботи груп із фіксації наслідків обстрілів міст військами рф, а  Слов'янськ отримані генератори використовує для подолання наслідків ворожих обстрілів, а також для облаштування укриттів. 

Загалом  географія допомоги Фонду охопила 11 областей України — Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Кіровоградську, Київську, Луганську, Сумську, Харківську, Херсонську та  Чернігівську. 

Загальна сума закуплених товарів сягає близько 2,7 млн грн. 

Серед найпоширеніших товарів, які просили придбати міські ради були, ті, що сприяють: 

  • ліквідації наслідків руйнувань, спричинених російською агресією (помпи для відкачування води, спеціальні генератори);
  • організації спеціальних хабів та центрів для роботи із переселенцями (генератори, зарядні станції, обігрівачі,  теплові завіси, Led лампи, ліхтарики, павербанки тощо);
  • організації роботи міських рад, зокрема і щодо огляду пошкоджених та зруйнованих будівель (ноутбуки, планшети, багатофункціональна техніка — наприклад, принтери, сканери та ксерокси).

«Ми усвідомлювали, який обсяг проблем стоїть перед містами зараз, і що самотужки подолати їх складно, особливо коли йдеться про малі міста, які ще й зазнали руйнувань. Тож Програма запропонувала представництву ЄС в Україні переглянути частину наших планів і спрямувати частину коштів проєкту на підтримку міст і їх оперативних потреб. Нашу ініціативу підтримали! Так ми започаткували Фонд, який допоміг закривати базові потреби, наприклад, у технічному обладнанні», — стверджує Анастасія Мазурок, операційна директорка TI Ukraine.

Також з липня по грудень 2022 року наш Фонд  співпрацював з ГО “Центральноукраїнська волонтерська організація” (м. Кропивницький). Разом ми оперативно допомагали закривати запити громадян щодо їжі, засобів гігієни, медицини. Загалом було передано 79 тонн вантажів. Ця допомога покрила 10 областей — Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Харківська, Херсонська, Черкаська. 

Представники команди підтримувала координацію та роботу хабу, відстежували та управляли ресурсами під час їх переміщення та зберігання, а також збирали запити від громад та підтримували  логістику в межах країни (забезпечення паливом).

 

Ми дякуємо нашим партнерам за підтримку та спільні досягнення!

 

Інші новини