16 червня 2021, в 11:49
Які зміни відбуваються у містах? Дайджест регіональних новин №4

Діяльність програми «Прозорі міста» направлена на підвищення рівня прозорості та підзвітності міст, а також налагодження ефективного діалогу між владою та громадою.

Ми зацікавлені в поширенні інформації щодо кращих практик відкритості місцевої влади та запуску нових цифрових сервісів, які не тільки роблять міста прозорішими та підзвітнішими, але й спрощують життя громадянам. Отже, що цікавого відбулося в регіонах за останні пару тижнів?

Фінансова допомога на модернізацію ЦНАПів для 165 громад

Уряд затвердив розподіл 231 млн грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі  ЦНАПів

Загалом 165 громад отримають фінансову допомогу:

  • 24 громади, що не мають ЦНАПів, отримають 56,2 млн грн на будівництво та 4,9 млн грн на обладнання.
  • 19 громад, що трансформують ЦНАП райдержадміністрації у ЦНАП органу місцевого самоврядування, отримають 45,4 млн грн на будівництво та 5,4 млн гривень на обладнання.
  • 122 громади, що прагнуть покращити та осучаснити ЦНАП, отримають 81,3 млн грн на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт та 37,8 млн грн на нове обладнання.

 

Розвиток регіональних Центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес

У Одесі 11 травня запрацював Центр підтримки підприємців Дія.Бізнес. Одеса стала п'ятим містом України, в якому запущений подібний центр.

У Центрах для підприємців доступні:

  • безкоштовні консультації по напрямках маркетингу, продажів, оподаткування, юридичних питань, фандрайзингу, переходу бізнесу в онлайн
  • освітні події для розвитку власної справи
  • тестування продукту перед виходом на ринок
  • оренда локації і коворкінг для асоціацій підтримки малого і середнього бізнесу та організацій, що підтримують бізнес
  • обмін досвідом з іншими підприємцями
  • встановлення нових бізнес-зв'язків, пошук інвестицій для бізнесу.

Аналогічні центри вже працюють у Харкові, Миколаєві, Києві та Черкасах. У планах — запуск в Ужгороді, Бучі, Кривому Розі, Полтаві, Львові та Кременчуці.

 

Київ. Удосконалення розгляду електронних петицій

У Києві планують удосконалити процедуру розгляду і реалізації електронних петицій та інтегрувати портал електронних петицій Київської міської ради у додаток «Дія».

Метою даного рішення є зменшення кількості підписів, необхідних для підтримки електронної петиції — з 10 до 6 тисяч. Також пропонується зменшити час для голосування до 60 календарних днів із розрахунку 100 підписів за один календарний день. Наразі необхідно зібрати 10 тисяч підписів за 90 днів. 

У планах — інтегрувати портал електронних петицій Київської міської ради у додаток «Дія».

 

Вінниця. Запуск проєкту муніципального центру інновацій

У Вінниці стартувала масштабна реконструкція технопарку «Кристал». Інноваційно-технологічний парк займе три поверхи колишнього заводу — 8,5 тис. кв м приміщень. На його базі створять муніципальний бізнес-інкубатор, в якому запрацюють:

  • ІТ-школа
  • лабораторія Fab Lab для стартапів
  • навчальний центр для дорослих
  • дитячий техноцентр
  • коворкінг
  • понад 100 класичних та клубних офісів
  • конференц-зали.

Загальна сума інвестицій в проєкт - 23 млн грн, з яких 8,5 млн грн планують залучити з бюджету громади, решту — з державного.  

 

Одеса. Запуск інтерактивної онлайн-карти забудови міста

На офіційному сайті Одеської міської ради опублікували онлайн-карту перевірок будівельних об'єктів.  

Функціонал карти дозволяє перевірити:

  • вид робіт, які проводить замовник будівництва
  • хто виступає замовником будівництва, проєктувальником, генпідрядником, здійснює авторський і технічний нагляд за будівництвом
  • які документи є у забудовника на земельну ділянку, містобудівні умови і обмеження, дані про експертизу проєктів, а також видані дозвільні документи
  • результати обстеження експертами Одеської державної академії будівництва та архітектури і рекомендації фахівців
  • дані про перевірки, комісійні обстеження, а також обмеження, накладені судом
  • перелік проведених заходів за результатами роботи

 

Краматорськ. Залучення мешканців до розробки Стратегії розвитку громади

Краматорською міською радою ведеться робота із розробки Стратегії розвитку міської територіальної громади до 2027 року.

Для визначення основних пріоритетів розвитку та окреслення ключових проблем, міська рада проводить опитування мешканців. Ознайомитись із анкетою можна за посиланням.

Опитування відбуватиметься до 20 червня.

 

Кривий Ріг. Запуск інформаційного ресурсу пам’ятників історії та культури

На офіційному порталі Кривого Рогу «Криворізький ресурсний центр» запрацював електронний інформаційний ресурс «Пам’ятки історії та культури, пам’ятники, пам’ятні знаки».

Користувачі можуть ознайомитись із детальною інформацією по кожному об'єкту історико-культурної спадщини (назва, адреса, рік встановлення, історична та аудіо довідка). Мешканці можуть знайти об’єкт за адміністративним районом, по ключовому слову або за назвою вулиці.

Інформацію також можна переглянути, встановивши додаток «Мій Кривий Ріг – Smart City».

 

Полтава. Оновлення сайту міської ради

Виконком Полтавської міської ради створив робочу групу щодо оновлення офіційного сайту міста. Чинна версія ресурсу була створена у 2010 році, тому виглядає застарілою. Крім того, відсутня мобільна версія.

На оновленому сайті планується додати функціонал Poltava Smart City і зробити зручним пошук документів. Також у планах інтегрувати на основний ресурс міськради панель міста (за прикладом Львова) та геопортал.

Роботи з оновлення сайту в розмірі 10 тисяч євро профінансує німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ.

 

Кропивницький. Цифровізація послуг для містян

Підписано меморандум про співпрацю між Кропивницькою міською радою, відділенням нотаріальної палати України в Кіровоградській області та Південно-Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції.

Документ передбачає підключення нотаріусів Кіровоградської області до інформаційної системи реєстру жителів громади. Нотаріуси автоматично отримуватимуть витяги із реєстру територіальної громади, а відтак це пришвидшить процес надання послуг.

Надання витягу із реєстру буде платною послугою і становитиме 0,025% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. 

 

Миколаїв. Оновлено «Містобудівний кадастр»

У Миколаєві оновили наповнення та актуалізували інформацію на «Містобудівному кадастрі». На платформі жителі міста мають можливість ознайомитися із інформацією про керівні регламенти, земельні ділянки, муніципальне майно, об'єкти нерухомості, транспортної інфраструктури тощо. 

Інші новини