14 квітня 2022, в 14:11
Зупиніть руйнацію прогресивних українських міст: заява ТІ Україна

Гаряча фаза війни росії з Україною триває вже понад півтора місяці. Наші міста та їхні мешканці щоденно потерпають від обстрілів і воєнних злочинів військ рф.

Цієї весни Трансперенсі Інтернешнл Україна планувала вітати наш Маріуполь з другою поспіль перемогою у Рейтингах прозорості та підзвітності.

Протягом років ми спостерігали його стрімке зростання та розвиток: міська влада та громадськість спільно втілювали належні практики муніципального врядування, ставили перед собою амбітні цілі та досягали їх.

За останні 5 років Маріуполь без перебільшення став взірцем для багатьох українських міст. Україна та світ доклали багато зусиль, аби місто розвивалося та ставало привабливим для інвестицій. Міжнародні компанії та партнери вірили у Маріуполь і підтримували його — з 2019 року вдалося залучити понад 200 мільйонів євро інвестицій.

Маріупольці називали його містом можливостей. Нині ж росія перетворює його на братську могилу.

Сьогодні сучасне та прогресивне місто, яке мало отримувати нагороди, отримує бомби, обстріли, голод, спрагу та смерть. Злочинні дії окупантів спрямовані не лише на мирних мешканців Маріуполя, а і на всі зусилля, які були вкладені у розвиток. Окупаційна армія зруйнувала вже понад 80% всієї (ні, не стратегічної, як вони кажуть) інфраструктури. Одна з російських ракет була випущена в пологовий будинок, інша — в Драматичний театр, біля якого був велетенський напис “ДІТИ”. Тисячі мирних мешканців знайдено мертвими, тисячі примусово депортовані до росії, доля багатьох — невідома. Маріупольці мали святкувати тріумф прогресу — натомість ми оплакуємо загиблих та переховуються у бомбосховищах без їжі, ліків та питної води.

Схожа доля спіткала багато квітучих міст і містечок України: Буча, Гостомель, Чернігів, Харків, Миколаїв, Мелітополь… За останні 5 років програми «Прозорі міста/Transparent cities» ми спостерігали безпрецедентний рівень розвитку муніципалітетів. У містах впроваджувалися онлайн-черги в дитячі садочки, запускалися сучасні геопортали, розбудовувалась необхідна інфраструктура. Але росії байдуже, вона керується кровожерливим принципом: не вдалося захопити місто — його треба знищити. Окупант стирає кропітку багаторічну працю, руйнує людські долі і майбутнє.

Зараз світ повинен визнати, що війна в Україні — це помста за її квітучі прогресивні міста, за успішно проведені реформи, за рішення бути демократичною західною державою, а не сірою маріонеткою пострадянської авторитарної росії.

Ми закликаємо — тисніть на росію для якнайшвидшого закінчення війни: впроваджуйте жорсткі санкції, примушуйте бізнес та компанії закриватися у рф, ізолюйте її економічно!

Підтримуйте Україну: ми повинні мати, чим захищати наші міста та наших воїнів, мати змогу закривати гуманітарні потреби та спроможність піклуватися про людей, які залишились без дому.

Допоможіть нам не втратити усі здобутки й розвиток наших міст!

Інші новини