28 грудня 2022, в 11:12
Допоміжні інструменти для ОМС у налагодженні партнерств із закордонними муніципалітетами

Налагодження міжнародних партнерств між муніципалітетами – ефективний інструмент співпраці в умовах війни. Як показав досвід, така форма взаємодії дає українським громадам можливість діяти оперативно та шукати інструменти підтримки безпосередньо налагоджуючи зв’язки з містами країн-партнерів. 

Команда Програми «Transparent Cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) з початку війни наголошувала на результативності такої співпраці та закликала ОМС налагоджувати партнерські зв’язки з муніципалітетами інших країн. 

У цьому матеріалі зібрали найкращі інструменти для ОМС щодо налагодження такої співпраці. 

Електронна платформа «Партнерство задля відновлення та розвитку»

Мінрегіон за підтримки донорів розробили електронну платформу «Партнерство задля відновлення та розвитку», яка дає можливість переглянути уже наявні партнерства між ОМС та муніципалітетами країн-партнерів

Тут вперше зібрана верифікована інформація про налагоджені партнерства між українськими громадами з закордонними муніципалітетами-партнерами.

На платформі створена інтерактивна карта, де, станом на зараз, відображена інформація приблизно по 50% українських територіальних громад. Також, є можливість переглянути інформацію про 1279 наявних партнерств з опцією фільтрування по громаді, області, країні. 

За результатами оприлюдненої там інформації, українські громади мають партнерства з муніципалітетами загалом 52 країн, серед яких є країни усіх континентів, окрім Австралії. 

Наприклад, Хмельницька громада має угоду про партнерство з містом Агуаскальєнтес (Мексиканські Сполучені Штати), Дрогобицька громада Львівської області – з містом Гамянг (Республіка Корея), Вознесенська громада Миколаївської області в партнерстві з містом Хессекуа (Південно-Африканська Республіка), Одеська громада має партнерів в Індії (Колката), Чилі (Вальпараїсо), Кенії (Момбаса), Японії (Йокогама).

Найбільше партнерств українські громади мають з містами та мінами Польщі (39% від загального переліку). Серед країн, з громадами яких українські муніципалітети співпрацюють найчастіше, також Угорщина (122 партнерства), Німеччина(86), Румунія (83), Словацька Республіка (56), Литва (50), Чеська Республіка (39), Грузія (28), Болгарія (25), Італія, Латвія і Франція (по 22).

Для громад, які шукають потенційного партнера, цей ресурс дає можливість фільтрувати міста з якими угоду уже укладено, а також залишити заявку про необхідність організації такого партнерства. 

За словами представників Мінрегіону, такий ресурс допоможе громадам розвиватися та стати ще сильнішими. А також, підкаже не лише як співпрацювати з іншими муніципалітетами, а й як правильно оформити ці відносини. 

Методичні рекомендації щодо міжнародного муніципального партнерства

На додачу до електронної платформи про наявні партнерства, для підвищення спроможності ОМС було розроблено Посібник, що містить практичні рекомендації, як вибирати партнерів і налагоджувати з ними співпрацю, як організувати роботу відповідного фахівця або підрозділу тощо. 

Крім того, для полегшення роботи ОМС, розробники додали інформацію про фінансування міжнародної співпраці, облік і звітність, оформлення виїзду делегацій, приклади успішних практик та багато іншої корисної інформації. 

Посібник з рекомендаціями можна знайти за посиланням.

Представлені тут методичні рекомендації, до опрацювання яких долучилися і представники Програми «Transparent Cities/Прозорі міста», допоможуть громадам знайти відповіді на питання, стосовно яких є сумніви щодо правильності тих чи інших рішень. Тут також будуть приклади, побудовані на досвіді інших громад, які можуть поділитися більш ефективними шляхами співпраці з партнерами. 

Громади зможуть знайти інформацію про організації, програми, проєкти, які допоможуть  в налагодженні і розвитку партнерств.

Дослідження Програми «Transparent cities/Прозорі міста»

Команда Програми «Transparent cities/Прозорі міста» працює над тим, щоб підвищити спроможність ОМС у налагодженні міжнародного співробітництва та залучення підтримки для заходів спрямованих на відновлення чи розвиток свого населеного пункту. 

Зокрема, ми провели дослідження та визначили у яких сферах співпрацюють 50 українських міст (перші 50 міст Рейтингу прозорості) зі своїми новими партнерами та побратимами, які з’явилися після 24 лютого 2022 року. За результатами дослідження, найчастіше партнерські міста домовляються про співпрацю у сфері освіти, науки і культури (13 випадків), економіки, підприємництва та інвестицій  (9), а також молодіжної політики, спорту та туризму (9 випадків).

Окрім задекларованих напрямів співпраці, з початком повномасштабного вторгнення вагомої актуальності набуло питання залучення гуманітарної допомоги. 

Ми проаналізували, як іноземні муніципалітети підтримують 50 українських міст і визначили, що від початку широкомасштабної війни іноземні міста надіслали гуманітарну допомогу майже 150 разів.

Гуманітарні вантажі зі Словаччини, Чехії, Хорватії допомогли укомплектувати на Закарпатті склади-хаби, де нагромаджують і розподіляють допомогу по громадах та за межі області. 

Повторне дослідження, проведене у вересні, показало, що найбільшу частку в гуманітарній допомозі складають медикаменти та медичне обладнання (20,5%),  продукти харчування (15,4%), а також спецтехніка, транспорт та спецобладнання (15,4%).

Ми також виявили, що після початку повномасштабної війни ініціаторами партнерств виступали, зокрема, іноземні міста, демонструючи хвилю солідарності з Україною. Проте переконані, що ініціатива у такій співпраці від українських муніципалітетів теж має перспективу для розвитку.  

Рекомендації для ОМС

Як розширити мережу побратимських зв'язків?

Громадам, які не мають побратимів або уклали договори про співпрацю із незначною кількістю муніципалітетів, радимо розширювати таке співробітництво. 

  • Для початку варто визначити сфери, в якій ваш муніципалітет хоче співпрацювати з іншим містом — для підвищення ефективності, модернізації чи обміну досвідом. Для прикладу, це може бути співпраця з акцентом на захисті навколишнього середовища чи дизайні зелених насаджень, діяльності ЖКГ, створенні інструментів електронної демократії, організації дорожнього руху тощо. Або для надання гуманітарної допомоги, що є актуальним у часи війни в Україні. Рішення про налагодження партнерських відносин із закордонними містами може встановлювати як міська рада, так і виконавчий комітет.
  • Далі потрібно визначити місто, яке може поділитися досвідом чи допомогти. Звісно, найкраще буде відвідати муніципалітет цього міста, щоб краще зрозуміти, в яких сферах можлива співпраця. Але якщо візит неможливий, ви можете надіслати ініціативний лист про наміри співпраці, зокрема, з метою надання гуманітарної допомоги. Не існує обмежень у виборі майбутнього міста-партнера чи міста-побратима, однак варто орієнтуватися на те, що це має бути двостороння співпраця, за якої ваше місто також повинно надавати рекомендації щодо ефективного муніципального управління.
  • Наступний крок — розробити та погодити проєкт Угоди про побратимство чи співпрацю з містом, з яким ви прагнете встановити партнерські зв’язки. Текст угоди обов’язково повинен мати пояснювальну записку, яка обґрунтовує необхідність встановлення дружніх зв'язків з іншим містом.
  • Фінальний етап налагодження зв'язку — очільники громад або офіційні делегації підписують відповідні документи.

Не забувайте про прозорість та підзвітність!

Ми радимо усім муніципалітетам дотримуватися принципів прозорості та підзвітності щоб мінімізувати корупційні ризики та сформувати серед своїх міст-побратимів образ відповідальних партнерів:

Закликаємо українські громади використовувати таку форму співпраці в своїй роботі. Налагодження такого співробітництва значно посилює спроможність місцевого самоврядування у протидії викликам та загрозам, які виникли як результат повномасштабного вторгнення рф в Україну та дає можливість залучити підтримку для подальшого соціального та економічного розвитку вашого населеного пункту.