28 липня 2023, в 17:46
14 нових корисних шаблонів для місцевої влади

Повномасштабна війна в Україні суттєво змінила умови, в яких довелося працювати нашим містам. Змінилися не тільки безпекові та фінансові ситуації, але й організаційні. Міським радам довелося працювати з новими задачами, як-от: створювати комісії з огляду зруйнованого майна, формувати переліки місць для компактного проживання переселенців, розробляти критерії розподілу гуманітарки. 

Крім того, міста повернулися до виконання довоєнних задач — наприклад, розробки е-інструментів. В умовах частих обстрілів їхнє використання допоможе знизити безпекові ризики для людей. 

Щоб полегшити процес розробки рішень органам місцевого самоврядування (ОМС), програма “Прозорі міста” відібрала типові шаблони важливих документів. За приклади ми взяли досвід українських міст, а також поради Національного агентства з питань державної служби, Асоціація міст України та урядового порталу “Децентралізація”. 



Запропоновані шаблони стосуються 7 сфер, а саме: 

  • житлова  політика та комунальне майно;
  • боротьба з корупцією;
  • доступ та участь;
  • е-рішення та інструменти;
  • кадрова політика;
  • перейменування топонімів;
  • соціальна сфера.

 

У сфері житлової політики та комунального майна 

  • Положення про громадську комісію з житлових питань

Комісія обліковує громадян, встановлює черговість на одержання житлової площі, а також її розподіл. В умовах війни, коли у 3,2 млн громадян житло зруйноване або пошкоджене, діяльність комісії особливо актуальна, адже дозволяє громадськості контролювати процес розподілу житла у комунальній власності. 

Орган, чий зразок документа було використано — Івано-Франківська міська рада

 

  • Порядок надання згоди на невід'ємне поліпшення нежитлових приміщень. 

Релокація бізнесу, ремонт пошкодженого приміщення — усі ці питання особливо гостро постають під час війни. Містам важливо мати документ, який фіксує ключові етапи та особливості проведення поліпшень, які здійснює орендар (перепланування, капітальний ремонт чи реставрація, що спрямовані на покращення фізичного/технічного стану майна). Такі дії дозволяють орендарю компенсувати витрати, якщо поліпшення призвели до підвищення ринкової вартості майна або претендувати на викуп приміщення. 

Орган, чий зразок документа було використано — Рівненська міська рада. 

 

  • Положення про комісію з обстеження будівель і споруд, що були  зруйновані або пошкоджені внаслідок збройно агресії російської федерації проти України та Акт обстеження приміщень. 

Станом на кінець зими 2023 року близько 153,86 тис. будівель житлового фонду зазнали пошкоджень чи руйнувань. Відповідальний за розгляд запитів на компенсацію за зруйноване майно виконавчий орган  міської ради. Він же утворює Комісію з розгляду питань щодо надання компенсації, яка може визначити об’єм руйнувань. + видати відповідні акти обстежень. 

Орган, чий зразок документа було використано  — Охтирська міська рада

 

У сфері доступу та участі

  • Положення про Бюджетні слухання

Зараз міські ради чимало витрачають на ремонти об’єктів соціальної та критичної інфраструктури. Крім того, міста чекає відбудова та відновлення. Усі ці процеси неможливі без взаємодії з громадськістю. Саме діалог з нею дозволить пріоритезувати витрати та визначити ключові запити. І бюджетні слухання — це один із інструментів взаємодії. 

Орган, чий зразок документа було використано  — Тернопільська міська рада.


У сфері е-рішень та інструментів

  • Положення про порядок загальної електронної реєстрації дітей до закладів дошкільної освіти

Мільйони переселенців лишили свій дім і вимушені шукати нову роботу, а також навчальні заклади для дітей. Так, освіта входить до десятки проблем, що найбільше турбують переселенців. Натомість електронні інструменти полегшують доступ до освітніх послуг. 

Орган, чий зразок документа було використано  — Вінницька міська рада

 

  • Положення про порядок проведення аукціонів на тимчасові або пересувні споруди

Електронні аукціони з продажу прав на розміщення тимчасових споруд та об'єктів сезонної торгівлі (торгові точки) підвищують прозорість сфери управління майном, зменшують корупційні ризики та збільшують надходження до місцевих бюджетів.

Орган, чий зразок документа було використано  — Тернопільська міська рада. 

 

У сфері кадрової політики

  • Розпорядження про призначення на посаду без конкурсного відбору.

Згідно з законодавством, у період дії воєнного стану посадовців органів місцевого самоврядування та державної служби призначають без конкурсного відбору. Відповідне рішення про прийом на роботу видає міський голова. 

Орган, чий зразок документа було використано — НАСД.

 

У соціальній сфері

російська збройна агресія призвела до найбільшої міграційної кризи в Україні за всі роки її незалежності — 5,4 млн українців стали внутрішньо переміщеними особами. Шукаючи прихистку в більш безпечних місцях, українці потребують гуманітарної допомоги, житла та інтеграції в життя громади. 

Крім того, нині багато людей потребують соціальної допомоги, зокрема і тієї, що може бути надана через механізм соціального замовлення. 

Також воєнний стан накладає певні обмеження, зокрема на вільний перетин кордону. І саме ОМС встановлюють факти здійснення догляду за особами з інвалідністю I чи II групи, що є підставою для дозволу на виїзд за кордон. 

 

  • Положення про порядок проведення соціального замовлення.

Орган, чий зразок документа було використано — Хмельницька міська рада та АМУ

 

  • Положення про складання акта встановлення факту здійснення догляду за особами з інвалідністю I чи II групи та особами, які потребують постійного догляду.

Орган, чий зразок документа було використано — Хмельницька міська рада

 

  • Програма підтримки ВПО.

Орган, чий зразок документа було використано — Кропивницька міська рада

 

  • Порядок надання гуманітарної допомоги.

Орган, чий зразок документа було використано — Фастівська міська рада. 

 

  • Положення про місце компактного проживання внутрішньо переміщених осіб (далі за текстом — МКП ВПО)

Орган, чий зразок документа було використано — Боярська та Болехівська міські ради, урядовий портал “Децентралізація”. 

 

У сфері перейменування топонімів

  • Положення про перейменування топонімів  

Під час війни зросла потреба повністю  розірвати зв'язки з російським імперським впливом, який зокрема проявлявся й у назвах наших топонімів. У містах розпочалися процеси деколонізації міського простору. З метою впорядкування механізмів та етапів перейменувань, радимо міським радам ухвалити відповідне положення. А також вивчити наш Посібник з деколонізації українських міст :)

Орган, чий зразок документа було використано —  Миколаївська міська рада.


У сфері боротьби з корупцією

За даними соціологічного опитування, проведеного на замовлення Transparency International Ukraine дослідницькою агенцією Info Sapiens, корупція входить до трійки основних проблем (поряд із війною та руйнуваннями). Законодавство передбачає, що органи місцевого самоврядування мають забезпечувати умови для викривачів, щоб ті могли повідомляти про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону.

  • Порядок роботи з повідомленнями про корупцію

Орган, чий зразок документа було використано — Львівська міська рада

 

➡ ОЗНАЙОМИТИСЯ З УСІМА ШАБЛОНАМИ МОЖНА ЗА ПОСИЛАННЯМ ⬅

Інші новини