27 липня 2020, в 21:00
Команда програми "Прозорі міста" оцінила відкритість Горохівської міської ради поза рейтингом

Горохів — невелике місто у Волинській області, яке не входить до нашого Рейтингу прозорості міст. Та, нещодавно команда програми Transparent Cities/Прозорі міста перевірила прозорість місцевої влади за запитом жителів міста. За результатами оцінювання Горохівська міська рада набрала 13,5 бала зі 100 можливих. Таким чином, місто потрапило до групи непрозорих міст. Це означає, що жителі міста майже не мають доступу до інформації про діяльність міськради з відкритих джерел.

Найбільш прозорими у місті стали сфери доступу та участі, комунальних підприємств та кадрових питань.

Найменш прозорі сфери діяльності міськради — інформування про роботу ОМС, інвестиції та економічний розвиток, комунальне майно, професійна етика та конфлікт інтересів, освіта, бюджетний процес, закупівлі, землекористування та будівельна політика.

Жодного балу місто не отримало у сферах житлової політики, фінансової та матеріальної допомоги, соціальної допомоги.
На графіку зображено відсоток виконання індикаторів кожної зі сфер.

З результатом 13,5 бала Горохів міг би претендувати лише на останню сходинку в нашому рейтингу.

Щоб покращити свої показники, місто має вивчати найкращий український та міжнародний досвід і запозичувати практики прозорості інших міськрад.

Команда Transparent Cities/Прозорі міста зібрала рекомендації для Горохівської міської ради:

  • Проводити конкурси з розподілу коштів та  забезпечити громадськості можливість бути присутньою на засіданнях з надання фінансування фізичним та юридичним особам, інституціям громадянського суспільства.

  • Оприлюднити інформацію про міські установи соціальної допомоги та створити можливість подання онлайн-заяви на отримання відповідного місця чи послуги.

  • Ухвалити нормативний документ про використання публічного сервісу з питань закупівель. 

  • Запровадити електронну процедуру отримання паспорта прив’язки тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності.

  • Завантажити на офіційний вебсайт генеральний план і плани зонування міста.

Це — перші кроки, які дозволять владі стати більш прозорою для мешканців. 
 

На запит міських рад аналітики можуть оцінювати міста, які не включені в Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. 

Для цього вам потрібно звернутися до нас, написавши листа на електронну адресу  transparentcities@ti-ukraine.org.  Ми зв’яжемося з вами та надамо інструкції та форму для проведення самооцінювання міста. Після чого наші аналітики перевірять надану інформацію та верифікують отримані результати.

 

Інші новини