27 травня 2021, в 11:37
My Сity Хмельницький. Які належні практики реалізуються в місті?

Популяризація європейських цінностей – не пусті слова для Хмельницького. В 2021 році місто отримало престижну нагороду Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) The 2021 Europe Prize. Організатори конкурсу, в тому числі, звернули увагу на відкритість міста в питаннях залучення інвестицій та реалізації стратегічних проектів.   

Що стосується позицій Хмельницького у наших Рейтингах прозорості та підзвітності, то тут все стабільно.

За рік позиція міста по прозорості не змінилась. Хмельницький розмістився на 14 місці та отримав 68 балів. Хоча місто все ж зуміло на декілька балів покращити свої показники.

У Рейтингу підзвітності місто на 13 сходинці із 15 балами. А це означає, що поки Хмельницький відноситься до «непідзвітних».  

Які сфери є найпрозорішими у роботі міської ради Хмельницького? Це житлова політика, бюджетний процес та кадрові питання. Найменше балів у міста у прозорості закупівель.

У підзвітності місто не отримало жодного балу в дев’яти сферах. Найкраща ситуація із кадровими питаннями, фінансовою та матеріальною допомогою, а також інвестиціями та економічним розвитком.

Які належні практики прозорості та підзвітності реалізуються в Хмельницькому?

  1. Міська рада розробила Стратегію розвитку міста Хмельницького до 2025 із врахуванням трендів розвитку європейських міст.
  2. У Хмельницькому проводяться електронні аукціони з продажу прав на розміщення тимчасових споруд для зайняття підприємницькою діяльністю. Оголошення про проведення таких аукціонів публікуються завчасно.
  3. У місті запущена єдина інформаційна система My Сity, яка дозволяє громадянам отримати електронні сервіси та послуги, ознайомитися з реєстром комунального майна чи знайти актуальні списки власників/орендарів земельних ділянок. https://mycity.khm.gov.ua/
  4. На вебсайті міської ради є система електронної реєстрації заяв на житло та відображається онлайн-черга. Громадяни, які зареєстровані в кабінеті мешканця платформи My Сity, можуть подати заявку онлайн.  
  5. Хмельницький оприлюднює інформацію про інвестиційні об’єкти/проєкти, які міська влада пропонує до реалізації.
  6. На вебсайті розміщується інформація щодо принципів формування фінансової винагороди керівників комунальних підприємств та товариств.
  7. У місті проводяться відкриті конкурси з розподілу коштів між інституціями громадянського суспільства.
  8. Громадяни можуть подати електронне звернення до міської ради та її виконавчих органів прямо на веб-сайті. Для цього необхідно заповнити спеціалізовану форму та обрати з переліку бажаний спосіб отримання відповіді.

Яка ситуація із прозорістю та підзвітністю у переможців двох рейтингів? Зібрали для вас 10 кращих практик Маріуполя та Львова.

Детальніше про результати Рейтингів міст-2020 читайте тут.   

Інші новини