05 листопада 2021, в 11:55
Рейтинг підзвітності 2021: громадські організації завершили проміжне оцінювання

Представники 21 громадської організації здійснили проміжну незалежну оцінку підзвітності міських рад, що дозволить укласти новий Рейтинг підзвітності 50 міст України. Протягом двох місяців активісти збирали інформацію, необхідну для оцінювання, і разом з роз’ясненнями залишали публічні відгуки. Усі відгуки доступні у Картках міст, що беруть участь в рейтингуванні.

А поки міста ще мають час для покращення своїх показників. Усі міські ради, що мають зареєстровані кабінети на онлайн-платформі, мають можливість підтвердити або спростувати опубліковану інформацію.

Про що говорять проміжні результати залучення громадських організацій?

Станом на листопад, найбільш підзвітними сферами за відсотками виконання є:

  • Антикорупційна політика та конфлікт інтересів
  • Доступ та участь
  • Освіта

Результати обумовлені відносно нескладною процедурою впровадження індикаторів. Здебільшого для зарахування балів міській раді потрібно прийняти та опублікувати відповідні нормативно-правові акти та/або фінансові документи.

Найменший відсоток виконання у сфер:

  • Фінансова та матеріальна допомога, гранти
  • Закупівлі
  • Кадрові питання

Результати зумовлені тим, що міста не проводили конкурси розподілу коштів серед організацій громадянського суспільства (або не звітували про розподіл цих коштів), а також не реагували на звернення щодо закупівель на моніторинговому порталі Dozorro. Крім того, у більшості зафіксоване сумісництво депутатства з керівництвом у комунальних підприємствах чи посадами у виконавчих органах міської ради.

Як долучитися до оцінювання підзвітності вашого міста?

Активні мешканці та представники організацій громадянського суспільства мають можливість безпосередньо долучатися до оцінювання. Для цього потрібно:

  1. Зареєструвати особистий кабінет на онлайн-платформі transparentcities.in.ua
  2. Вибрати одне з 50 міст-учасників Рейтингу підзвітності (перелік міст за посиланням).
  3. Вибрати сферу та оцінити за індикатором.
  4. Залишити у картці міста відгук щодо (не)виконання індикатора.

Більше про можливості залучення дізнавайтеся у матеріалі.

Як формуватиметься Рейтинг підзвітності міст у 2021 році?

Оцінювання відбуватиметься за 48 індикаторами методології у 14 сферах діяльності органів місцевого самоврядування, як-от «Інформація про роботу органу місцевого самоврядування», «Доступ та участь», «Закупівлі» тощо.

При укладенні Рейтингу підзвітності будуть враховуватися відгуки на онлайн-платформі. Зареєстровані користувачі мають змогу залишати загальні або деталізовані відгуки про стан виконання індикаторів і додавати підтверджувальні матеріали, а представники місцевої влади — створювати особисті кабінети й реагувати на відгуки мешканців.

Для отримання надійних результатів та забезпечення послідовного підходу команда програми «Transparent cities/Прозорі міста» здійснює контроль за інформацією, що публікується на онлайн-платформі, і надає консультаційну підтримку зареєстрованим користувачам на всіх етапах їхньої роботи.

Залучення громадських організацій відбулося в рамках проєкту «Transparent Cities: електронна платформа взаємодії громадян та місцевої влади для забезпечення підзвітності та належного врядування», який реалізується за фінансової підтримки представництва Європейського Союзу в Україні.

Інші новини