05 лютого 2019, в 22:00
У Сумах розповіли про зрадоперемоги 2018 року

Спільно з активістами, представниками міської ради, студентами та містянами 5 лютого у місті Суми поговорили про те, чим жило місто у 2018 році, що хорошого та поганого трапилося у Сумах за рік, як змінювалося та трансформувалося місто, залучивши 22 людини до спільноти небайдужих до життя міста.

Програма TransparentCities/Прозорі міста в рамках проекту «TI Ukraine Supporting Anti-Corruption Champion Institutions», що впроваджується за підтримки USAID/SACCIProgram провела у місті Суми відкриту лекцію "Дайджест сумських зрадоперемог 2018 року" та презентацію програми Transparent Cities/Прозорі міста. За мету було поставлено розширення аудиторії потенційних активістів, які зацікавлені в питаннях підвищення прозорості у рідному місті та готові брати участь у процесах прийняття рішень.


Можливості програми TransparentCities/Прозорі міста презентували Катерина Цибенко, керівниця програми та Анатолій Котов, асистент програми Transparent Cities/Прозорі міста. Розповіли про практичні вигоди від прозорості для містян, інструменти, які дозволяють впроваджувати зміни, а також запросили на наступні подію у Сумах – партію настільної гри, яка має на меті допомогти людям активно брати участь у процесах прийняття рішень, а також використовувати інструменти соціальної відповідальності, які забезпечують прозорість уряду в різних сферах.

Зазначимо, що прозорість у 2017 році в місті Суми була в межах 37 місця. Місто мало 33 бали із 100 можливих. У рейтингу інвестиційної прозорості обласний центр мав з 10 балів з 20.

Катерина Цибенко, керівниця програми «Прозорі міста», зазначила:

«Ми зробили переоцінку за 2018 рік, але поки що я потримаю секрет тому, що ми презентуємо буквально в кінці цього місяця, але хочеться трошки все-таки прочинити завісу. Там будуть все ж таки покращені показники Сум. Суми добре попрацювали над рекомендаціями, які ми їм надали. Ті, прогалини, які є вони спільні для багатьох міст. Згідно з дослідженням 2017 року прозорість у житловій політиці найбільше кульгала. Там, 65 міст мало 0 балів у цій сфері. Що мається на увазі? Це оприлюднення черги людей, які стоять на житло на сайті, щоб всі могли подивитися».

   Про зради та перемоги року розказали місцеві активісти Максим Корнієнко, керівник секретаріату "Сумської платформи реформ" та Дмитро Тищенко, ГО "Місто розумних". Для залучення громадян до більш активної участі у житті міста розповіли про проблеми у Сумах, які стосуються кожного містянина: спроби міської ради обмежити доступ до мерії, відсутність онлайн-трансляцій з мерії. Проте, запинилися і на позитивних моментах у житті міста, які стали можливими саме завдяки активній позиції городян – розробка стратегії міста, ремонт мосту та інше.

Максим Корнієнко, керівник секретаріату «Сумської платформи реформ», зазначив:

«Почали нарешті робити у нас пониження бордюрів на тротуарах на перехрестях згідно ДБНів, норм, це пониження, яке витримує вже критику. Перестали так масово не допускати петицій до голосування, бо була дуже серйозна проблема наприкінці 2017 року».

Цей Проект став можливим завдяки Агентству Сполучених Штатів з міжнародного розвитку та щедрій підтримці американського народу.

Інші новини