20 липня 2022, в 18:19
Відтепер сайти міськрад мають бути українською

16 липня набрали чинності норми закону про державну мову, що стосуються використання української на всіх вебресурсах. 

Це також стосується YouTube, Viber, Telegram-каналів і мобільних застосунків.

Іншомовні версії сайтів можуть бути, але українськомовна має завантажуватися за замовчуванням та містити не менше інформації, ніж інші версії. До речі, раніше ми вже розповідали, як створити ідеальний сайт для міста, бо ж він є одним з основних каналів комунікації між владою та громадою.

Дотримуватися цієї норми зобов’язані всі суб’єкти господарювання, зареєстровані в Україні, а саме: органи влади та місцевого самоврядування, підприємства, установи, ЗМІ та ті організації, що реалізують в України товари й послуги. 

Важливий момент щодо іноземних суб’єктів господарювання, які ведуть бізнес в Україні. Вони зобов’язані перекласти свої сайти на українську в мірі, достатній для зрозумілої навігації та розкриття мети своєї діяльності.

Користувацький інтерфейс українською став обов’язковим і для товарів. Поруч з іншомовними версіями, українськомовна має бути повноцінною та містити не менше інформації за змістом та обсягом. Ця норма стосується будь-яких пристроїв, де встановлено комп’ютерну програму: як з електронним екраном, так і з кнопковою панеллю управління. 

Порушники вперше будуть змушені заплатити від 3400 до 5800 гривень. У повторному випадку сума може досягати 11900 грн. Застосовувати “мовні штрафи” буде уповноважений із захисту державної мови.

Нагадаємо, закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” був ухвалений в квітні 2019 року, і поступово став виконуватися на практиці. Його норми раніше торкнулися реклами, книговидання, обслуговування громадян, сфери послуг, газет і журналів тощо. 

Закликаємо міста та бізнес переходити на українську. Мова — теж зброя. Ми переможемо!

Інші новини