19 травня 2021, в 12:40
Вінниця. Кращі практики прозорості та підзвітності

Запуск муніципального чат-бота, декілька почесних відзнак Ради Європи, стабільно високі місця в Рейтингу прозорості. Все це про Вінницю.

Четвертий рік поспіль місто в десятці кращих по прозорості. За результатами 2020 року, Вінниця стала четвертою в Рейтингу і отримала 76,6 бала. Це на одну сходинку вище, ніж в 2019 році.

У Рейтингу підзвітності Вінниця разом з Мелітополем зайняла 11 місце та набрала лише 16 балів зі 100. Це означає, що у міста поки статус «непідзвітного» і воно повинно активно працювати для залучення громади до розробки та ухвалення важливих управлінських рішень.

В яких сферах місту вдалося набрати максимум балів по прозорості? Їх чотири - «Бюджетний процес», «Фінансова та матеріальна допомога, гранти», «Кадрові питання та освіта». 

У підзвітності ситуація діаметрально протилежна. У семи сферах місто отримало нуль балів. Найкращі показники за напрямком «Антикорупційна політика та професійна етика».  Більше інформації можна отримати із картки міста за посиланням. 

За рахунок чого Вінниця вийшла в лідери Рейтингів? Зібрали для вас приклади кращих практик роботи органів місцевого самоврядування. 

  1. Міська рада розробила та ухвалила Концепцію інтегрованого розвитку м. Вінниці до 2030.
  2. На офіційному вебсайті міста регулярно публікують протоколи засідань постійних комісій, виконавчого комітету та пленарних засідань сесій ради.
  3. На сайті міськради деталізовано інформацію по видаткам бюджету розвитку.
  4. Програми надання фінансової підтримки інститутам громадянського суспільства містять положення, які врегульовують можливі конфлікти інтересів під час виділення коштів. Громадяни мають вільний доступ до засідань конкурсної комісії.
  5. На сайті міської ради опубліковано детальну інформацію про орган, який уповноважений здійснювати операції з оренди комунального майна: контакти, ПІБ керівника та структура департаменту.
  6. Місто підлючено до платформи Start Business Challenge та вже локалізувало більше п'яти бізнес-кейсів. 
  7. Міська рада оприлюднює перелік земельних ділянок для здійснення забудови, права на які можна отримати на земельних торгах.
  8. Вінничани мають можливість зареєструвати дитину в садок чи до гуртка онлайн.

Яка ситуація із прозорістю та підзвітністю у переможців двох рейтингів? Зібрали для вас 10 кращих практик Маріуполя та Львова.

Детальніше про результати Рейтингів міст-2020 читайте тут.   

Інші новини