06 травня 2022, в 14:46
Як містам бути прозорими під час війни?

Триває третій місяць нищівної війни, якою росія руйнує наші квітучі міста. Органи місцевого самоврядування продовжують адаптовуватися до воєнних реалій.

Фактично і юридично зараз в Україні режим воєнного стану. Однак міста, що не перебувають в зоні активний бойових дій мають далі функціонувати й розвиватися, впроваджуючи практики прозорості та підзвітності. Особливо це стосується гуманітарної допомоги, звітувати за яку обов'язково для тих, хто зареєстрований у Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги (інші можуть це робити у довільній формі задля підвищення відкритості).

Прозорість та підзвітність — це насамперед довіра. Публічно звітуючи про отриману та розподілену допомогу, українські міста створюють усі передумови, щоб наші закордонні друзі та партнери розуміли її рух та надсилали її й надалі. Це насамперед стосується міст в умовному тилу, які приймають та розподіляють допомогу з-за кордону.

Розповідаємо, як міськрадам оформити необхідні документи, аби бути надійними в очах тих, хто хоче допомогти Україні.

Для коректного отримання фінансової допомоги від партнерів варто дотримуватися рекомендацій від Мінрегіону. Фахівці підготували зразок договору та коротку інструкцію для очільників громад. У роз'ясненні є чітка інструкція для спрощення процесів. Окремо також є й детальне роз’яснення для працівників фінансових управлінь.

Якщо органи місцевого самоврядування є зареєстрованими отримувачами гуманітарної допомоги, вони повинні щомісячно звітувати про її наявність та розподіл. Такий звіт мають формувати по кожному вантажу та коштам, зокрема в іноземній валюті, до повного розподілу всього обсягу гуманітарної допомоги. Подавати звіт потрібно до місцевої державної адміністрації, а також територіального органу ДПС. Детальніше, як це робити, читайте в інструкції. Окрім цього потрібно також вести бухгалтерський облік гуманітарної допомоги, на основі якого подавати відповідні звіти.

Якщо йдеться про гуманітарну допомогу у вигляді іноземної валюти, то про неї потрібно відзвітувати протягом 5 робочих днів після повного використання. Потрібно подати до Мінсоцполітики та територіального органу ДПС звіт про цільове використання гуманітарної допомоги у вигляді іноземної валюти.

Щодо ввезення допомоги для міст — тепер для цього треба лише заповнити коротку декларацію. А якщо посадовці вимагають хабар за ввезення, повідомте про це їхніх керівників. Якщо хабар просять самі очільники ОВА, зверніться до Командування об'єднаних сил ЗС України за телефоном (044) 271-39-86, на пошту uzvk_mou@post.mil.gov.ua чи на сайті.

Також зараз можна почути про розкрадання гуманітарної допомоги для військових та цивільного населення. Це не корупційне порушення, але також злочин. Який за законом каратиметься позбавленням волі від 3 до 7 років з конфіскацією майна. Якщо цим займаються службові особи з використанням влади чи службового становища — це буде обтяжувати вину.

Як діяти у випадку, коли ви стали свідком розкрадання гумдопомоги або помітили корупцію в діях місцевої влади — розповідають наші колеги з ТІ Україна в інструкції.

Зберігайте спокій та прозорість українських міст!

Інші новини