22 грудня 2022, в 14:07
Як оцінюватиметься рівень прозорості міст у 2022 році?

Програма  «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) презентує нову адаптовану Методологію оцінювання прозорості міст у період війни. Цього року дослідження буде спрямоване на те, щоб за адаптованими критеріями визначити рівень прозорості тилових органів місцевого самоврядування, що входять до переліку Рейтингу прозорості ТІ Україна.

Воєнний стан — не причина “відкладати на потім” прозорість та підзвітність усюди. Місцевій владі важливо знаходити ресурси та можливості у забезпеченні цих принципів на довоєнному рівні там, де це можливо. Тому, наше дослідження цього року пройде, хоч і в адаптованому форматі, проте,  має на меті забезпечити сталість та послідовність цієї роботи”, – наголошує керівниця Програми Олена Огороднік. 

Адаптований аналіз буде проводитися протягом січня-лютого 2023 року та охоплюватиме період діяльності ОМС з березня по грудень 2022 року. 

Враховуючи ситуацію пов’язану з повномасштабним вторгненням рф в Україну, у дослідженні візьмуть участь тилові міста, що входять до переліку 100 найбільших міст України. Муніципалітети, наближені до лінії розмежування, а також ті, що перебували в окупації понад 6 місяців — оцінюватися не будуть. Це, зокрема, міста, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей, а також частини Дніпропетровської області, що знаходиться в безпосередній близькості до територій, де ведуться активні бойові дії. 

Оцінювання проводитиметься за 40 адаптованими критеріями, які стосуються:  організації роботи міських рад, публікації інформації на офіційних ресурсах, доступу до даних щодо земельних питань та житлових питань, комунального майна, соціальної сфери тощо. 

Ми також розробили критерії, які стосуються роботи міських рад в умовах воєнного стану. Це зокрема, аналіз їх діяльність щодо створення можливостей для ВПО та релокованого бізнесу, оприлюднення інформації про гуманітарну допомогу, а також критерії її розподілу, місцезнаходження укриттів цивільного захисту населення тощо. 

Дієве та ефективне місцеве самоврядування — основа стабільності держави. Тому, зараз важливо забезпечити прозорість та підзвітність усіх процесів на локальному рівні задля підтримки сталості та послідовності державної політики,  а також залучення міжнародної підтримки. 

Програма «Transparent Cities/Прозорі міста» продовжує працювати над тим, щоб сформувати спроможну та сильну систему місцевої влади, яка здатна приймати ефективні рішення та нести відповідальність за свою роботу перед громадою. 

Методологія оцінювання прозорості міст в умовах війни

Інші новини