07 червня 2023, в 10:00
Як повернути прозорість у місто: рекомендації для Дрогобича

У 2023 році програма «Transparent cities/Прозорі міста» не укладала традиційні Рейтинги прозорості міст, бо українські міста зіштовхнулися з безпрецедентними безпековими викликами, а частина з них опинилась в окупації. Реагуючи на нові обставини, ми провели адаптовне дослідження, в якому оцінили прозорість роботи міських рад під час війни за 2022 рік. Лише трьом міським радам вдалося здобути статус «повністю прозорих».

Наша команда прагне допомагати, змінцювати місцеве самоврядування в умовах війни, гуртувати громади та робити міста прозорішими. Ми регулярно консультуємо органи місцевого самоврядування, аналізуємо актуальне законодавство та адаптуємо рекомендації до вимог воєнного стану. Після презентації результатів адаптованого дослідження ми вже провели консультації з представниками міських рад Стрия та Сум, щоб розібрати результати окремо та обговорити рекомендації для втілення практик прозорості. 

Цього разу ми провели зустріч із представниками місцевої влади у Дрогобичі, що на Львівщині. Як себе показало місто в дослідженні та які зміни може застосувати міська рада, щоб покращити ситуацію? 

Дрогобич повністю виконав 15 із 40 індикаторів дослідження. Місто впродовж року регулярно звітувало про залучення та критерії розподілу гуманітарної допомоги — це гарний приклад для інших міст. 

Ще 16 індикаторів було виконано частково та 6 — не виконано, що робить місто «непрозорим». Решту (3 індикатори) було неможливо визначити, відповідно це не вплинуло на кінцевий статус міста. Детальні дані щодо виконання індикаторів шукайте у деталізованій таблиці з розбивкою по кожному місту.

Варто зазначити, що Дрогобицька міськрада демонструвала високий рівень прозорості у попередні роки, коли ми складали Рейтинги прозорості — 83 балів у 2021 році, 78 за результатами 2020 року за 100-бальною шкалою. Проте довоєнні та нинішні показники не можна порівнювати, адже методології цих досліджень і умови, в яких наші аналітики оцінювали роботу міських рад, суттєво відрізняються.

Рекомендації для підвищення рівня прозорості

Спершу варто звернути увагу на рекомендації, що стосуються діяльності самої міськради. Щоб стати більш прозорою та відкритою до мешканців, ми радимо місцевій владі Дрогобича таке:

  • Публікувати на власному сайті й Порталі відкритих даних чинні регуляторні акти міської ради та її виконавчих органів.
  • Оприлюднювати протоколи всіх засідань погоджувальної ради.
  • Регулярно оновлювати реєстр договорів оренди землі, в якому будуть дані за поточний рік.
  • Надати актуальну інформацію про капітальні та поточні ремонти, будівництва, реконструкції та проведення благоустрою в машиночитному форматі на міському порталі чи Порталі відкритих даних.

У розпорядженні муніципалітету є багато майна й земельних ділянок, які підлягають прозорому обліку та розподілу. Аналітики програми «Transparent cities/Прозорі міста» радять:

  • Оновити дані про житлові приміщення у власності громади (незадіяне житло, передане в користування, кімнати в гуртожитках).
  • Надати актуальну інформацію про ділянки для здійснення забудови, які можна продати на е-аукціонах.
  • Актуалізувати на власному сайті перелік комунальної нерухомості, доступної для оренди.
  • Оприлюднити реєстр усієї комунальної нерухомості станом на 2023 рік.
  • Протягом року додавати нову інформацію про рекламні засоби та конструкції на Порталі відкритих даних.

Мешканцям треба надавати доступ до політичних процесів у місті, адже це невід’ємна складова демократії. Дрогобицькій міськраді варто виконати такі рекомендації:

  • Продовжити анонсувати сесії міської ради на власному сайті. В анонсі має бути дата та час засідання, посилання на трансляцію, порядок денний. Так само треба робити з засіданнями виконавчого комітету, постійних комісій та координаційного органу в місті.
  • Забезпечувати регулярні трансляції засідань на YouTube/Facebook. 
  • Розглядати навіть ті петиції, які не набрали достатньо голосів. Варто надавати відповідь на них як на просте звернення на платформі E-DEM.

Як перетворити рекомендації на реальність?

Перший крок, який ми рекомендуємо зробити міській раді Дрогобича, — розробка деталізованого плану дій. Там мають бути чіткі кроки та цілі, яке хоче досягнути місто у підвищенні рівня своєї прозорості за визначений термін. Експерти програми «Transparent cities/Прозорі міста» готові за запитом переглянути розроблений план та проконсультувати щодо його покращення.

Ми прагнемо, щоб усі міста України були якомога більш стійкими та прозорими. Тому програма відкрита до співпраці з українськими муніципалітетами. Представники міст можуть звернутися на нашу пошту: transparent-cities@ti-ukraine.org

Інші новини