26 лютого 2019, в 22:00
Змінюючи Хмельницький: як громада може вплинути на діяльність міськради

Програма Прозорі міста / Transparent Cities, що впроваджується за підтримки програми USAID/ ВзаємоДія, провела відкриту лекцію «Змінюючи місто: як громада може вплинути на діяльність міських рад» та презентацію програми Прозорі міста в рамках проекту «ТІ Україна: Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції». Нашою метою було збільшити аудиторію потенційних активістів, що працюють у сфері розвитку прозорості в своїх містах та готові брати участь у процесах прийняття рішень.

21 лютого у Хмельницькому місцеві активісти та представники програми Прозорі міста поспілкувалися про інструменти впливу на процес прийняття рішень у місті, які доступні активістам, а також що можуть зробити громадяни, щоб змусити міську раду дослухатися до них.

В результаті відкритої лекції ми заохотили 15 громадян – активістів, представників міської ради, студентів та інших громадян – долучатися до життя міста. Зокрема, ми зосередилися на комунікації досягнень, і для міських рад, і для активістів – як це робити правильно і чому це важливо. Крім того, ми презентували діяльність програми Прозорі міста та пояснили, як програма може бути корисною міській громаді.

Як зазначив асистент Програми Прозорі міста Анатолій Котов, "Ми вже плануємо наступний захід у Хмельницькому, адже бачимо значний потенціал у громаді до розвитку та проактивної позиції. За декілька місяців ми плануємо розробити настільну гру, яка має допомогти людям брати активну участь у процесах прийняття рішень та забезпечувати прозорість влади у різних сферах, використовуючи різноманітні інструменти громадської відповідальності".

Аліна Кобенко, менеджерка з комунікацій transparency International Україна зазначила, що у представницької демократії є один найбільший плюс - громадяни чують свій голос у тому, що говорить влада. "Ви як громада, обираєте представників, щоб вони виступили за вас у залах влади. Сучасні технології зв'язку дозволяють простіше висловлювати свою позицію, ніж будь-коли: ми можемо безпосередньо телефонувати або відправляти електронну пошту представникам влади, залишати коментарі на своїх та їхніх сторінках Facebook, збирати підписи для подання петицій в Інтернеті та багато іншого. саме вам вирішувати як розбудовувати ваше місто і комунікації лежать в основі цього процесу".

Активісти впевнені, що спілкування - це двосторонній процес і подібно до того, як влада повинна чути свою громаду, громадянам важливо бачити результати роботи влади, особливо коли говоримо про місцевий рівень і вони готові працювати в цьому напрямку.

Інші новини