06 травня 2021, в 13:22
Дайджест регіональних новин. Випуск 2

Діяльність програми «Transparent cities/Прозорі міста» направлена на підвищення рівня прозорості та підзвітності міст, а також налагодження ефективного діалогу між владою та громадою.

Ми зацікавлені в поширенні інформації щодо кращих практик відкритості місцевої влади та запуску нових цифрових сервісів, тому підготували для вас дайджест регіональних новин про зміни, що впроваджуються на місцевому рівні. Зустрічайте новий випуск.  

 

Херсон. Запуск оновленого сайту міськради

Херсонська міська рада запустила оновлений сайт https://miskrada.kherson.ua/

У порівнянні з попередньою версією, сайт тепер розрахований і на людей із вадами зору. Крім того, з’явився окремий розділ «Прозорий Херсон», в якому зібрана інформація, зокрема, по відкритому бюджету міста та комунальним підприємствам. 

Поки відсутні дані в таких важливих підрозділах як «Дані щодо розпорядників та отримувачів бюджетних коштів міста Херсон» чи «Земельні торги». Сподіваємося, це пов’язано із тестовим режимом роботи нового сайту.

 

Тернопіль. Нова Концепція цифрової трансформації

Тернопільська міська рада затвердила Концепцію цифрової трансформації на 2021–2023 роки. Документ зокрема передбачає:

  • розвиток проекту «Кабінет тернополянина» з розширенням переліку послуг та сервісів, які надаються онлайн
  • модернізацію офіційного сайту міської ради
  • розвиток та популяризацію інструментів електронної демократії (електронні петиції, електронні консультації та опитування, громадський бюджет, шкільний громадський бюджет, сіті-бот тощо) 

 

Харків. Електронний кабінет землекористувача

У Харкові планують запустити електронний кабінет власника земельної ділянки. У міськраді зазначають, що за допомогою кабінету з’явиться можливість інтегрувати  у єдину систему договори оренди землі, а також отримувати інформацію щодо сплати орендної плати.

Передбачається, що містяни зможуть в режимі онлайн подавати документи щодо укладання, розірвання, припинення договорів та інших правовідносин у сфері землекористування.  

Крім того, можна буде онлайн отримувати інформацію від Державної податкової служби щодо декларування та від Державної казначейської служби щодо надходження коштів до бюджету.

 

Полтава. Новий геопортал містобудівного кадастру

На сайті Полтавської міської ради відкрили доступ до Геопорталу містобудівного кадастру. Завдяки цьому сервісу можна переглянути генплан та історико-архітектурний опорний план, ознайомитись із адресним реєстром та дізнатися про планувальні обмеження й зонування міста. На топографічному плані вказаний кожний будинок, гараж чи стовп освітлення, які були встановлені на початок 2020 року.

В міськраді стверджують, що портал допоможе створити єдиний банк геопросторових даних міста та оптимізує процес прийняття управлінських рішень при розробці та реалізації плану інтегрованого розвитку.

 

Маріуполь. Рішення міськради можна отримати на електронну пошту

Жителі Маріуполя зможуть отримати копії рішень міської ради онлайн. Щоб скористатися послугою, потрібно відкрити портал «Маріупольської міської ради» та перейти за посиланням: http://surl.li/dlja

Оформляється заявка онлайн, після чого співробітники управління «Секретаріат ради» надсилають копії рішення на вказану електронну адресу користувача або звичайною поштою.

 

Вінниця. Муніципальний чат-бот

У Вінниці на платформах Viber https://cutt.ly/KbqHjdY та Telegram https://t.me/smart_town_bot запустили муніципальний чат-бот СВОЇ.  

За його допомогою можна отримати відповідь на поширені питання, записатися до Прозорого офісу, з'єднатися з сервісом для подання показників лічильників, підтримати проект «Бюджету громадських ініціатив» та ще багато іншого.

 

Київ. Всі паркінги в одному додатку

У міському застосунку «Київ Цифровий» (https://kyiv.digital/start) удосконалили сервіс паркування та повернення евакуйованих автівок.

Автомобілісти можуть отримувати інформацію і тарифи з муніципальних, перехоплюючих і приватних паркінгів міста. Дані про паркмайданчики завантажуються з інформаційно-аналітичної системи «Майно». Водії можуть знаходити парковки за номером або розташуванням, переглядати кількість паркомісць і тарифи, прокладати маршрути до парковок.

Для приватних парковок – сервіс надає інформацію про тарифи й способи оплати на парковці.

Для сервісу евакуації створили QR-код – тепер повернути авто можна без друку заяви та додаткових документів.

 

Запоріжжя. Онлайн сервіс для отримання довідки про місце реєстрації 

Отримання довідки про місце реєстрації для жителів Запоріжжя тепер можливе і без відвідування районних відділів реєстрації фізичних осіб управління державної реєстрації фізичних осіб.

Для цього необхідно мати електронний цифровий підпис та перейти за посиланням: https://km.drpzmr.gov.ua/service/24/general.

 

Одеса. Електронна взаємодія КП «БТІ» і нотаріату

В Одесі запроваджується електронна взаємодія між нотаріусами та КП «Бюро технічної інвентаризації» в сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.  

В рамках співпраці, нотаріуси самостійно направляють у «БТІ» запити на необхідну інформацію (оформлення спадщини, договорів купівлі-продажу) та отримують відомості про зареєстрованих осіб в електронному вигляді із використанням електронного цифрового підпису.

 

Дніпро. Особистий кабінет водія для сплати штрафу за неправильне паркування

На сайті інспекції з питань контролю за паркуванням Дніпровської міської ради водії можуть ознайомитися зі своїм порушенням, увівши номер транспортного засобу. Після цього відображається інформація про штраф.

Щоб дізнатися більш детальну інформацію про порушення (з відповідними фото), відстежувати і сплачувати штрафи, водієві необхідно зареєструватися в особистому кабінеті.

Опція оплати штрафу автоматично формує квитанцію у особистому кабінеті. Водієві необхідно заповнити лише суму. Усі платежі автоматично потрапляють до інспекції.

Інші новини