14 квітня 2022, в 16:12
Маріуполь – найпрозоріше місто за останні 2 роки: нове дослідження ТІ Україна

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» презентувала Рейтинг прозорості 100 українських міст та Рейтинг підзвітності 50 з них. 

Щорічно Рейтинг прозорості 100 українських міст та Рейтинг підзвітності 50 з них публікували в перші місяці року. Враховуючи контекст сприйняття результатів, цьогоріч дослідження публікується з акцентом на актуальні в умовах війни рекомендації для міст. Метою дослідження було зафіксувати наявний розвиток та прогрес муніципалітетів, щоб з перемогою повернутися до їх відбудови та покращення. 

Місто-лідер обох рейтингів за результатами 2021 року — Маріуполь (91 бал зі 100). Вже вдруге місто стає лідером, попереднього року воно також отримало першість. Міська рада втілила багато належних практик у сфері публікації даних, наданні онлайн-послуг, роботи з геопорталом тощо. 

Окрім Маріуполя, п’ятірку лідерів муніципальної прозорості у 2021 році складають Львів (85,49), Дніпро (84,2), Дрогобич (83,16) та Мукачево (81,3). Середній рівень прозорості 100 міст становить 48,5 бала. А лідерами у Рейтингу підзвітності стали Маріуполь (58,75), Дніпро (39,75), Тернопіль (39,75), Львів (33,25), Бахмут (31). Середній показник підзвітності 50 міст становить 16 балів

Цьогоріч вперше за 5 років досліджень одразу 5 міст перетнули позначку у 80 балів та увійшли до категорії «прозорих» — це безпрецедентний рівень відкритості міст. У них ухвалили важливі рішення щодо електронної демократії, стратегій розвитку та регуляторної політики, публікації даних, бюджету тощо. 

«Прозорість та підзвітність — це не тільки те, що допомагає містам розвиватись у мирний час. Це ті фактори, які допомагають долати кризи ефективніше. Тож містам, які віддалені від лінії фронту, ми підготували рекомендації для місцевої влади, які допоможуть пережити війну», — зазначає операційна директорка ТІ Україна Анастасія Мазурок

Серед рекомендацій, які можуть бути корисними містам у воєнний час, є такі: впровадження електронної реєстрації заяв на житло та онлайн-заяв в установи соціальної допомоги, забезпечення розподілу коштів між організаціями громадянського суспільства тощо. Також просять міськради у прифронтових зонах обмежити доступ до наявних даних на офіційних ресурсах міста та публічно оприлюднювати обсяги та партії надання гуманітарної допомоги. 

Важливим кроком для міст під час війни буде й розірвання побратимських зв'язків з містами у росії та білорусі, а ще — перейменування вулиць, які пов'язані з росією. 

Нагадаємо, Рейтинг прозорості оцінює прозорість діяльності міських рад у 100 найбільших містах України та демонструє рівень імплементації найкращих практик. А Рейтинг підзвітності 50 з них дозволяє оцінити, наскільки задекларовані зобов'язання міської влади співмірні із практикою: чи мають громадяни реальну можливість бути залученими та впливати на процеси вироблення політик, контролювати й перевіряти діяльність ОМС. 

Детальніше — у дослідженні.

Інші новини