19 квітня 2021, в 11:40
Як міста стають прозорішими – дайджест регіональних новин

Діяльність програми «Прозорі міста» направлена на підвищення рівня прозорості та підзвітності міст, а також налагодження ефективного діалогу між владою та громадою.

Ми зацікавлені в поширенні інформації щодо кращих практик відкритості місцевої влади та запуску нових цифрових сервісів, тому підготували для вас дайджест регіональних новин про зміни, що впроваджуються на місцевому рівні.   

 

Запуск інвестиційного порталу 

Дрогобицька міська рада та Туристично-інформаційний центр почали роботу над створенням інвестиційного порталу міста, основним завданням якого стане презентація інвестиційного потенціалу Дрогобича та допомога в залученні інвестицій. До розробки платформи також долучиться КП «Інститут міста Дрогобича».

Очікується, що на порталі буде розміщена наступна інформація:

  • Кадровий і освітній потенціал міста
  • Інвестиційні пропозиції
  • Вільні об’єкти
  • Вартість проведення комунікацій

Портал повинен запрацювати в червні.

 

Smart City Чернівці 2025

Чернівецька міська рада затвердила концепцію "Smart City Чернівці 2025” — сучасну модель управління містом, що базується на впровадженні новітніх технологій. Серед основних пріоритетів — житлово-комунальне господарство, безпека і транспорт, e-медицина, відкрите урядування та електронна демократія. 

Концепція передбачає:

  • Запровадження е-урядування містом та сучасної системи надання послуг.
  • Використання відкритих даних, хмарних технологій та аналітичних систем.
  • Впровадження багатофункціональної електронної картки чернівчанина
  • Розробку нових мобільних застосунків для зручності надання сервісів

 

Відкриття Центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес

Влітку 2021 року у місті Буча Київської області відкриється Центр підтримки підприємців Дія.Бізнес. На базі центру підприємці зможуть отримати безкоштовні консультації, відвідати бізнес-події та знайти інвесторів й партнерів. Тут також працюватиме спеціальна pop-up-локація, де кожен зможе протестувати свій продукт, зібрати відгуки на товар і допрацювати його перед виходом на ринок.  

Відкриття центрів Дія.Бізнес також заплановано в Одесі, Ужгороді, Кривому Розі, Кременчуці та Черкасах. 

 

Відкриття нового ЦНАПу в Мукачево

У квітні в Мукачево відкриють новий центр надання адміністративних послуг на 2 тис. кв метрів. ЦНАП працюватиме за  принципом «єдиного офісу» та пропонуватиме містянам понад 300 адміністративних послуг. Тут буде представлена об’єднана абонентська служба компаній, які надають послуги з енерго-, газо- та водопостачання, вивіз сміття. Крім того, на базі ЦНАПу представники місцевої влади проводитимуть прийоми громадян.

 

Інтерактивна карта заборгованості за комунальні послуги 

Тернопіль оновив інтерактивну карту «Моніторинг заборгованості комунальним підприємствам». На платформі мешканці міста зможуть знайти актуальну інформацію щодо розмірів заборгованості населення за спожиті  житлово-комунальні послуги від комунальних підприємств «Тернопільводоканал» та «Тернопільміськтеплокомуненерго». Потрібно лише обрати адресу будинку.

 

Запровадження електронного квитка в громадському транспорті

Львів та Маріуполь - переможці Рейтингів прозорості та підзвітності – синхронно впроваджують систему єдиного електронного квитка для проїзду в громадському транспорті.

Маріуполь став першим містом, яке впроваджує електронний квиток у муніципальному транспорті в рамках державного проєкту Smart Ticket. Сервіс передбачає створення єдиного е-квитка на всі види транспорту, включаючи поїзди, літаки, автобуси та навіть метро. Квиток діятиме на території всієї України.

Стежити за статусом впровадження електронного квитка у Львові можна на інформаційному сайті Леокарт, де зібрана актуальна інформація щодо поточного етапу розгортання проекту. Планується продаж як загальних, так і туристичних електронних карт для оплати проїзду в комунальному транспорті. Система повністю запрацює в січні 2022 року.   

 

Оновлена Рада підприємців Вінниці

У Вінниці відбулося перше установче засідання Ради підприємців в новому складі. До неї увійшли представники малого та середнього бізнесу, великих промислових підприємств, громадських організацій, бізнес-асоціацій та спілки вінницьких підприємців.

Серед пріоритетних завдань – розвиток індустріальних парків, створення Центру підтримки бізнесу, налагодження комунікації між вінницькими підприємцями та їхніми колегами з міст-побратимів. 

Інші новини