24 червня 2021, в 09:55
Яка сфера є найменш прозорою в українських містах?

Якщо найпрозорішою сферою роботи міських рад у 2020 році стала освіта, то найменш прозора вже четвертий рік поспіль – житлова політика.

Представники місцевої влади називають цю сферу однією з найскладніших для втілення. Рівень її виконання у 2020 році склав лише 26,2% зі 100%. У 2017 році було 6%, тобто навіть у такому непростому напрямку помітні позитивні зрушення.

Що цікавого виявили наші аналітики?

В минулому році третина міських рад частково або повністю виконала вимоги щодо оприлюднення даних про чергу (квартирний облік) й інформації про громадську комісію з житлових питань.

Приклад, на який варто орієнтуватися, показали лідери рейтингів – Маріуполь та Львів. Якщо в 2019 році ці міста виконали вимоги на рівні 20-50%, то в 2020 вперше реалізували їх повністю. Міські ради розробили систему електронної реєстрації заяв на житло, забезпечили оприлюднення та повноту даних про житлові приміщення комунальної форми власності, публікували анонси всіх засідань громадської комісії з житлових питань та протоколи за їх підсумками.

Як оцінювалась житлова сфера в 2020 році?

Міста могли отримати максимум шість балів за виконання п’яти індикаторів:

  • Чи існує система електронної реєстрації заяв на житло та онлайн-черга?
  • Чи доступні на офіційному ресурсі відомості про житлові приміщення у власності громади, які оновлюються не рідше одного разу на шість місяців?
  • Чи доступні на офіційному анонси про майбутні засідання громадської комісії з житлових питань?
  • Чи наявна в онлайн-доступі черга здійснення капітального та поточного ремонтів житлових будинків на поточний рік?
  • Чи доступні на офіційному ресурсі протоколи засідань громадської комісії з житлових питань?

Чому подальше підвищення прозорості цієї сфери важливе для розвитку міст?

Мешканці мають право знати, хто та на яких умовах отримає комунальне житло, як формуються списки громадян на заселення та які об'єкти включаються до переліку службового житла. Відсутність протоколів та закритість роботи громадських комісій з житлових питань не дозволяє містянам дізнатися про порядок денний завчасно та долучитися до процесу прийняття рішень.    

Інші новини