16 вересня 2024, в 10:00
Лозова на Харківщині: чого можна навчитися в міської ради?

Лозова – місто у Харківській області, що фактично розташоване у трикутнику між Харковом, Донецьком і Дніпром. 

Програма «Прозорі міста» вивчала прозорість Лозової ще до повномасштабного вторгнення, а потім місто після річної перерви приєдналося до дослідження разом з іще 9 «прифронтовими» муніципалітетами Миколаївської, Харківської та Запорізької областей.

Лозова отримала статус «непрозорого» міста у дослідженні 2023 року, проте місту все одно є, чим пишатися. Розгляньмо практики прозорості, які втілювала місцева влада Лозової, навіть попри відносну близькість до фронту. Так, у 2023 році Лозова: 

– транслювала пленарні засідання ради і поширила узагальнений звіт про отриману гуманітарну допомогу;

– продемонструвала потужний результат у сфері реагування на виклики війни (85% виконання при середньому показнику для «прифронтових» міст 56,6%);

– поширювала повну інформацію про рішення комісії щодо компенсацій за пошкоджені об'єкти – і статистику, і самі рішення із зазначенням сум компенсацій (Лозова — єдине місто, яке впоралося з цим завданням серед 10 новодосліджуваних «прифронтових»);

– використовувала регіональну систему електронної реєстрації в садочки та національну систему електронної реєстрації до шкіл.

Також лише цей «прифронтовий» муніципалітет у 2023 році повною мірою залучив громадськість до роботи консультаційно-дорадчих органів. У Раді з питань ВПО серед 19 членів 9 переселенців і 3 представники громадських організацій. Головою Ради є внутрішньо переміщена особа. Серед 18 членів комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти третина — представники громадськості.

Вже у 2024 році міська рада Лозової продовжила оприлюднювати не лише протоколи засідань міськради та постійних комісій (що вимагає законодавство), а й протоколи засідань виконкому, що забезпечує всебічний доступ мешканців до політичного процесу. 

Лозова продовжує проактивно допомагати внутрішньо переміщеним особам, регулярно публікує важливу інформацію. Також у 2024 було затверджено комплексну Програму підтримки ВПО на 2024-2026 роки. Вона, серед іншого, передбачає створення системи періодичної оцінки потреб ВПО та конкретизує перелік відповідальних виконавців та джерела фінансування усього спектру допомоги внутрішньо переміщеним особам – від забезпечення базових потреб у проживанні до залучення ВПО до культурного життя міста.

На жаль, цього року відбувся певний регрес стосовно інформування про компенсації. Як показав наш попередній аналіз, у Лозовій є дві комісії: щодо надання компенсацій за пошкоджені об'єкти та за знищені об'єкти. У 2024 році міська рада перестала поширювати інформацію про результати роботи першої і не почала повідомляти про результати роботи другої, хоча рішення виконкому свідчать, що обидві комісії активно працюють. Також слід зауважити, що до опублікованих рішень виконкому, які затверджують рішення комісій, припинили прикріпляти додатки з цими рішеннями.

Прозорість під обстрілами можлива

Дослідження прозорості-2023 показало, що середній рівень прозорості «прифронтових» міст несуттєво відрізнявся від загального рівня прозорості українських муніципалітетів (39,4% проти 42,3% відповідно).

Ці дані показують, що міста спроможні працювати ефективно навіть під обстрілами. Як і Лозова своїм прикладом доводить, що у складних умовах можна рухатися до якісного діалогу з містянами.

Рівень прозорості залежить від низки факторів, серед яких, окрім очевидних безпекових ризиків через війну, також і бажання ОМС відкриватися суспільству. 

Ми закликаємо міста бути адаптивними, прозорими й підзвітними. Щоб порозумітися з громадою, ми, зокрема, рекомендуємо налагодити комунікацію з суспільством та: 

  • забезпечити якісний доступ містян до публічної інформації; 
  • звітувати про рішення ОМС, використання коштів, поточну діяльність;
  • надати можливості для моніторингу роботи влади;
  • залучити мешканців до процесів ухвалення рішень. 

Нагадаємо, програма «Прозорі міста» дослідила, як у містах публікують протоколи засідань міських рад та постійних комісій. За результатами перевірки, в 11 містах не публікують жодних протоколів, що фактично є порушенням закону. 

Інші новини