02 травня 2023, в 13:43
Незламний тил — місто Львів

Ми продовжуємо розповідати про незламні #міста_в_тилу. Цього разу у нашій рубриці Львів, який з самого початку повномасштабного вторгнення став прихистком для багатьох біженців з постраждалих регіонів України.

Рік тому ми вже розглядали як змінилося життя міста під час воєнних дій, але за цей час у Львові вже реалізували багато нових проєктів направлених на наближення нашої перемоги.

  • У Львові працює спеціальний Міський центр підтримки вимушено переміщених осіб, де вони можуть отримати всю необхідну інформацію та допомогу або “на місці”, або скориставшись цифровим сервісом. 
  • В приміщенні колишнього міського шкірно-венерологічного диспансеру облаштовують Центр для людей, які пережили окупацію і полон. 
  • В місті відкрився Центр допомоги врятованим, де усі постраждалі від війни можуть безкоштовно отримати консультації у юристів, психологів, соціальних працівників та інших спеціалістів. Окремо в Центрі надають довгострокову допомогу жертвам сексуального насильства з боку російських військових. 
  • З липня минулого року у Львові працює центр підтримки «Я – Маріуполь». В ньому біженцям з Маріуполя надають усю необхідну допомогу, від гуманітарної підтримки до медичних послуг. 
  • Європейський союз надасть Львову грант на 19,5 млн грн задля побудови соціального гуртожитку для переселенців із інвалідністю. Проєкт будівлі був обраний на відкритому архітектурному конкурсі та включає не тільки житло, але й центри соціально-професійної адаптації та дитячі простори.
  • Завдяки грантовій підтримці ООН у Львові створюють споруду для релокованих підприємств, які виготовляють протези. Розміщенні там виробництва користуватимуться приміщеннями на пільгових умовах. 

Зазначимо, що реалізація всіх цих та багатьох інших проєктів потребує залучення значних коштів від держави та міжнародних партнерів. А тому вкрай важливою є прозорість місцевого самоврядування в їх використанні. Недарма в нашому адаптованому досліджені прозорості Львів став одним з трьох міст, які отримати статус “прозоре” та чудово проявили себе в більшості індикаторів. 

Детальніше про це читайте у повній версії дослідження прозорості роботи міськрад під час війни “Між прозорістю та безпекою”.

Інші новини