11 квітня 2022, в 15:37
Спротив в окупації: інструкції для містян

Як боротися, не допомагати і нашкодити ворогу?

Українці неймовірні у своїй єдності та відстоюванні незалежності нашої держави. Ми бачимо це у десятках міст, куди заходять окупанти, а місцеві мешканці їх проганяють, йдучи беззбройними на танки і виходячи на мітинги.

Проте в деякі міста орки все ж прориваються. Що робити? Розповідають у Центрі національного спротиву України. Фахівці розробили посібник з порадами для людей різних професій, для домогосподарств чи підприємств: https://bit.ly/sprotyv_okupantam

У ньому — короткий курс бійця найчисельнішого війська нашої країни, мирних мешканців. Тут є інформація про те, як саботувати, шкодити російським військам, не наражаючи себе та близьких на небезпеку та виконуючи дії в межах ваших можливостей. У посібнику є відомості про безпеку, активні та пасивні методи громадянського спротиву, а також способи допомоги.

Ми розповімо про деякі методи спротиву для посадовців.

У ваших силах вплинути на організацію роботи та прийняття рішень окупантами. Якщо є можливість, загальмуйте ефективні вирішення задач та збільште акцент на неефективних.

  • Наполягайте на тому, щоб робити все через посередників. Не дозволяйте використовувати короткі шляхи вирішення проблем.
  • За можливості, покладайте одні й ті самі обов’язки на декількох посадовців. Висловлюйте “промови” перед окупантами в адміністрації. Розмовляйте якомога частіше і довго. Сповільнюйте прийняття рішень противником розповідями про особистий досвід, анекдоти тощо.
  • Якщо можливо, передавайте всі питання до комітетів для “подальшого вивчення та розгляду”. Намагайтеся зробити комітети якомога більшими — ніколи не менше п’яти осіб повинні погодити спільне рішення.
  • Приймайте невідповідні рішення якомога частіше.
  • Сперечайтеся про точні формулювання указів, протоколів, резолюцій тощо. Через певні проміжки часу уточнюйте у окупантів, поставлених при органах самоврядування, одні й ті самі неважливі питання.
  • Якщо Ви депутат місцевих органів самоврядування – повторно ініціюйте обговорення та голосування вирішених на останньому засіданні питань. Спробуйте відкрити питання доцільності раніше прийнятих рішень.
  • Пропагуйте “обережність”. Закликайте своїх колег бути "обережними" і уникати поспіху.

Якщо окупанти зловлять вас "на гарячому", ви можете "вийти сухим з води" під прикриттям показної дурості, невігластва, надмірної обережності, навіть глупоти через недоїдання, відсутність ліків.

Важливо! Зберігати будь-які докази вашого шкідництва окупантам — не можна, тож не варто завантажувати цей посібник на свій телефон чи інші девайси.

Лише діючи спільно переможемо ворога і відправимо усіх окупантів вслід за російським кораблем!

Інші новини