23 квітня 2021, в 11:48
Як містам ставати прозорішими та підзвітнішими? 10 практичних рекомендацій

Результати Рейтингів-2020 яскраво продемонстрували, що високий рівень прозорості міст далеко не завжди підкріплюється практичною можливістю містян впливати на розробку та впровадження управлінських рішень місцевої влади. 

Щоб допомогти міським радам підвищити рівень прозорості та підзвітності, команда аналітиків програми «Transparent Cities/Прозорі міста» розробила низку практичних рекомендацій. Що місцевій владі потрібно зробити в першу чергу?

  1. Пристосовувати вебсайти до потреб жителів громад, робити їх доступнішими, зокрема забезпечити інтуїтивний доступ до основних розділів, створити зручну систему пошуку нормативно-правових актів, новин і оголошень.
  2. Користуватися готовими електронними інструментами, які покликані спростити розробку і втілення складних технічних рішень, як-от: платформа EDEM, Дизайн-система державних сайтів України, Портал відкритих даних, DOZORRO тощо.
  3. Адаптувати місцеві процеси до вимог дистанціювання під час пандемії. Наприклад, проводити громадські слухання за допомогою відеозв’язку, надати жителям громади можливість ставити питання перед засіданням дистанційно або впровадити використання платформи для реєстрації дітей до закладів шкільної та дошкільної освіти.
  4. Забезпечити безперешкодний доступ до засідань органів місцевої влади  для громадян і журналістів із дотриманням карантинних вимог. Усунути формальні перешкоди для участі громадян у засіданнях органів.
  5. Ухвалити етичний кодекс (або відповідний розділ в іншому нормативно-правовому акті) депутатів міської ради, а також службовців місцевого самоврядування й працівників комунальних підприємств. Етичний кодекс має містити принципи недискримінації та гендерної рівності, а також передбачати санкційні механізми в разі порушення норм його суб'єктами.
  6. Вчасно оприлюднювати проєкти рішень й повні порядки денні засідань міської ради та виконавчого комітету.
  7. Проводити публічні обговорення з важливих для громади питань, зокрема бюджету, тарифів на послуги комунальних підприємств і установ й інших регуляторних актів.
  8. Оприлюднювати актуальну звітність комунальних підприємств й публічно представляти звіти, а також інформацію про договори і проплати на Єдиному вебпорталі використання публічних коштів.
  9. Створити геопортал міста. Розробити й опублікувати на ньому інтерактивні карти з генеральним планом, планами зонування, детальними планами територій, а також розташуванням рекламних конструкцій і комплексною схемою тимчасових споруд.
  10. Зареєструвати кабінет на порталі публічних закупівель DOZORRO й ухвалити нормативно-правовий акт, який зобов'язує замовників, підпорядкованих міській раді, відповідати на звернення й відгуки громадян.

Звертаємо увагу, що за підсумками дослідження кожне місто отримало під програми індивідуальні практичні рекомендації, втілення яких дозволить суттєво підвищити рівень прозорості/підзвітності та налагодити діалог між владою та громадою. 

Детальніше із результатами міст в Рейтингах можна ознайомитись за посиланням.

Інші новини