28 грудня 2020, в 08:35
10 фактів про методологію оцінювання підзвітності міст України: що варто знати?

Аналітики програми  «Прозорі міста» розробили методологію оцінювання підзвітності міст України та випробували її в межах пілотного дослідження за участю 10 міст. Індикатори саме цієї методології будуть використані для формування першого в Україні Рейтингу підзвітності міст 2020. Долучитись до оцінювання підзвітності зможуть також активні громадяни та громадські організації у 50 містах України.

Для тих, хто хоче глибоко зануритись у тему, лишаємо для ознайомлення розлогий  опис  методології, а для тих, хто хоче зорієнтуватися просто зараз, підготувати 10 фактів та відповідей на важливі питання:

1. Методологія прозорості фіксує доступ до інформації та її наявність у публічному доступі вчасно та у повному обсязі. Натомість індикатори методологія оцінювання підзвітності міст України покликані перевірити, наскільки зафіксоване на папері відповідає реальності.

2. Методологія підзвітності дозволяє оцінити практичну можливість громади впливати на прийняття рішення, брати участь у діалозі з владою і отримувати ефективну реакцію.

3. Методологія оцінювання підзвітності містить 47 індикаторів та дозволяє оцінити 14 основних сфер діяльності міської ради.

4. Набір індикаторів у цій методології є універсальним методом оцінювання готовності міської влади долати корупційні ризики та співпрацювати з громадою.

5. У 2020 ми укладемо перший Рейтинг підзвітності 50 міст України згідно з методологією.

6. У переліку міст Рейтингу підзвітності – 50 міст, із них 5 міст-лідерів Рейтингу прозорості 100 найбільших міст України 2019, та 45 найбільших міст України.

7. Шкала підзвітності міст передбачає 5 категорій: 

  • підзвітне місто (80-100 балів),
  • переважно підзвітне місто (60-79 балів),
  • частково підзвітне місто (40-59 балів),
  • переважно непідзвітне місто (20-39 балів),
  • непідзвітне місто (0-19 балів).

8. Максимальна кількість балів, яку може отримати місто, становить 100 балів. 

9. Найбільше балів місто потенційно може отримати за виконуваність індикаторів у таких сферах:

  • землекористування та будівельна політика (20 балів),
  • комунальні підприємства (14 балів),
  • доступ та участь (13 балів),
  • бюджетний процес (11 балів),
  • житлова політика (8 балів).

10. Методологія Рейтингування підзвітності міст створена в рамках проєкту «TransparentCities: електронна платформа взаємодії громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування для кращої підзвітності та належного врядування» за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

Інші новини