21 квітня 2020, в 21:00
Корисні ініціативи міських рад світу в часи пандемії COVID-19 (оновлюється)

Пандемія коронавірусної інфекції #COVID19 змінила звичне життя містян. Тому міська влада має на це реагувати. За час карантину у світі з’явилися корисні міські ініціативи, які підтримують активність у суспільстві, об’єднують людей та полегшують перебування в ізоляції.

Чому можуть навчитися українські міські ради, що запозичити, які послуги запустити з нуля та як вдосконалити старі сервіси – ділимося далі в матеріалі.

Підтримка найбільш вразливих

У Дюсельдорфі музиканти підтримують стареньких, які вимушені залишатися вдома, “віконними концертами”. Вони грають просто на вулицях перед вікнами самотніх людей, щоб вони насолоджувалися музикою зі своїх домівок.

Влада Братислави створила ціле містечко для людей, які не мають даху над головою. Там безпритульні можуть проживати в обладнаних будиночках та отримувати належну соціальну та медичну допомогу. А для тих, хто залишається на вулицях, в місті поширюють засоби захисту, обіди та брошури з інформацією про притулки. 

У Глазго літні люди, які перебувати в лікарні, отримали iPad від установи. На гаджети попередньо встановили додатки, завдяки яким вони можуть бути на зв’язку з родинами. (//bit.ly/3cIjVNx)

У фінському Еспоо  багато працівників бюджетної сфери тимчасово лишилися без роботи. Тож влада залучила їх до доставки обідів та продуктових наборів жителям, які опинилися в зоні ризику.

Стимули для бізнесу

Дебрецен, Угорщина. Міська рада пропонує знижки бізнесу, який орендують приміщення в комунальній власності. Так місцева влада підтримує малих та середніх підприємців. Тим, хто вимушений закритися через спалах коронавірусної інфекції, пропонують знижку 90% до 30 червня. А ті, хто обмежив робочий день, можуть подати заявку на 50% знижки. У Німеччині для малого бізнесу (до 5 співробітників), що зазнав кризи, мерії виділяє 5000 євро екстреної допомоги (Берлін, Дюссельдорф). Проте для компенсацій втрат, пов’язаних з коронавірусом, працюватимуть окремі урядові фонди.

Онлайн-засідання мерій

Гент, Бельгія. Тут міська рада вперше провела засідання онлайн. 53 члени обговорювали робочі питання зі своїх домашніх комп’ютерів. Це було найбільш масштабне цифрове засідання, яке коли-небудь проводилося владою в регіоні. Тож муніципалітет Гента з радістю ділиться своїм досвідом з іншими меріями.

У місті Брукінгс (США) влада не просто перенесла свої засідання в онлайн-режим, а й дала змогу жителям долучатися до таких засідань. Так, за допомогою спеціального додатка eComment, містяни можуть залишати свої коментарі, ставити питання та навіть отримати можливість для виступу. 

Підтримка закладів культури та спорту

Лінц, Австрія. Через карантин заклади культури й спорту вимушені були закритися й скасувати календар подій. Тому місцева влада Лінца розробила систему грантів, щоб забезпечити їх після епідемії. Також ті клуби та асоціації, що використовують муніципальну власність, можуть отримати пільги на оренду.

Пересування містом з мінімальним ризиком

Берлін, Німеччина. Щоб містяни й гості столиці були максимально мобільними, Берлін тимчасово увів безкоштовний прокат велосипедів перші 30 хвилин. Так можна пересуватися, наприклад, на роботу, коли відкласти неможливо, або в магазин, якщо він далеко від дому. Відтак ризик зараження коронавірусом менший, а рівень суспільного здоров’я – вищий.

Навчання та розваги для дітей онлайн

Болонья. В цьому італійському місті вирішили подбати про батьків, які залишаються вдома з дітьми. На спеціальній платформі зібрали майстер-класи для малюків, записи пісень та казок. Окрім того, батьки можуть ставити питання педагогам та отримати рекомендації онлайн.

Таллінн, Естонія. Бібліотекарі Талліннської центральної бібліотеки читають книги по Skype чи телефоном дітям, що вимушені лишатися вдома, не відвідувати школу й не зустрічатися з друзями через кризу COVID-19. Дитина має лише обрати книгу, а бібліотекар зателефонує та протягом 30 хвилин може її читати. Це особливо актуально для дітей медпрацівників, держслужбовців та інших професій, чиї батьки продовжують працювати навіть в умовах карантину.

Міські бібліотеки Риму, Італія пропонують свої каталоги онлайн. Безкоштовна реєстрація дає доступ до 7000 періодичних видань сорока мовами. Також користувачі можуть брати 2-4 електронні книги. У Дортмунді бібліотеки також відкриті онлайн навіть для тих, хто не мав читацького квитка до цього: пропонують книги, фільми, музику.

Мери на онлайн-зв'яку

Чимало міські ради скасували прийом громадян на час карантину. Проте активно спілкуються онлайн та оперативно повідомляють новини щодо коронавірусної інфекції. Наприклад, мер польського міста Познань щодня проводить відеоконференції в режимі live

Консультації з психологами онлайн

В умовах ізоляції багатьом людям складніше підтримувати психічне здоров’я, не віддаватися паніці та тривоги під час пандемії коронавірусної інфекції. Жителі міста Познань, Польща можуть обговорити свої проблеми з практичними психологами. Для цього місцева влада у співпраці з профільними центрами запустили безкоштовну онлайн-програму. Перелік психологічної підтримки розділений на категорії – молоді люди, працівники медичних та рятувальних служб, похилі люди тощо. Крім того, отримати психологічну консультацію можуть іноземці різними мовами.

Онлайн-платформи для координації волонтерів

Бельгійські, німецькі та інші муніципалітети завдяки єдиним сайтам збирають інформацію про волонтерів, публікують пропозиції чи прохання допомоги, консультують людей. Так меріям вдається координувати сплеск волонтерських зусиль та пропонувати більш системні ідеї для дій солідарності.

Спорт онлайн від муніципальних тренерів

У місті Мадрид, Іспанія запускає Youtube-канал, де транслюють у прямому ефірі тренування й фізичні вправи для всієї родини, ігри для дітей, заняття йогою та пілатесом. Адже бути фізично активними, лишаючись в самоізоляції, багатьом буває важче. Всі матеріали розробляють професіонали з муніципальних спортивних центрів.
 

Ми будемо оновлювати цей матеріал корисними й цікавими ініціативами міст з усього світу та України, тому діліться, будь ласка, рекомендаціями та новинками у ваших містах чи населених пунктах.

Інші новини