06 липня 2023, в 12:07
Стати ще кращим: як «прозорому» Мукачеву посилити свої позиції?

Адаптоване дослідження прозорості міських рад, яке програма «Transparent cities/Прозорі міста» провела після початку повномасштабного вторгнення, показало, що лише 3 міста змогли наблизитися до статусу «прозорих» 

Ми розуміємо, яким викликом є для міст обстріли, руйнування інфраструктури та масові потоки внутрішніх переселенців. Однак попри всі труднощі наша команда прагне робити міста прозорими. Це підвищує довіру населення до влади, гуртує громади та зміцнює міста у боротьбі проти ворога, а також покращує імідж міст в очах міжнародних партнерів та донорів, адже вони розуміють, що перед ними ті, хто готові відстоювати свої цінності навіть у такий складний час.

Ми аналізуємо зміни в законодавстві для міст, надаємо муніципалітетам консультації та рекомендації, відповідно до вимог воєнного стану. Наприклад, наші експерти вже аналізували, як покращити показники прозорості в Стрию, Сумах, Дрогобичі та Шостці

Сьогодні подивимось на результати закарпатського містечка Мукачева — одного із трійки міст, що потрапило в категорію “прозоре” (разом зі Львовом та Дніпром). Детальні дані щодо результатів міста шукайте в цій таблиці.

Загалом Мукачівська міська рада у період із березня по грудень 2022 року повністю виконала 27 індикаторів із 40. Водночас 6 індикаторів місто виконало частково, та ще 6 — не виконало взагалі. Також через брак інформації на сайті не вдалося належним чином визначити виконання 1 індикатора, що водночас не вплинуло на підсумкові показники Мукачева. 

Пропонуємо детальніше розібратися, які критерії місто втілило зразково, а де потребує додаткових зусиль для підвищення прозорості міського управління. 

Які індикатори в Мукачеві виконали зразково?

Місцева влада Мукачева дійсно робить багато для того, щоб підвищити рівень прозорості, зокрема вона:

  • Публікує реєстри нерухомого майна комунальної форми власності договорів оренди землі, та всі рекламні засоби чи конструкції в місті. Відповідно, у Мукачеві належним чином дбають про публікацію наборів даних, що передбачені Постановою КМУ №835.
  • Транслює засідання міської ради, виконавчого комітету та постійних засідань. Отже, мешканці можуть дистанційно долучатися до засідань ради чи її органів, а також слідкувати за процесом ухвалення рішень 
  • Забезпечує можливість здійснити електронну реєстрацію заяв на житло, отримати онлайн соціальні послуги чи зареєструвати дитину до школи/садочка  А ще місцева влада розглядає петиції, яким забракло голосів, як прості звернення. Тож у місті розвивають цифрові інструменти, а влада не цурається зайвий раз комунікувати з мешканцями. 

Ми щиро радіємо, коли міста впроваджують практики прозорості. Мукачево, хоч і здійснило великий поступ у цій сфері, та ще має, над чим працювати. Перейдімо до рекомендацій, які експерти програми «Transparent cities/Прозорі міста» розробили для представників міської ради.

Рекомендації для підвищення рівня прозорості

Місто може почати з виконання тих індикаторів, які стосуються інформування про діяльність міської ради та її органів. Ми радимо:

  • Увідповіднити проєкти порядків денних засідань виконкому та міськради до тих питань, які там фактично розглядають. Варто мінімізувати ситуації, коли питання вносять «з голосу» вже на засіданні.
  • Оприлюднювати точний перелік рішень у сфері земельних відносин. Замість ухвалення рішень за “пакетним” принципом, треба деталізувати інформацію про кожну земельну ділянку, її розміри та розташування, осіб, у чиїх інтересах ухвалили рішення, підставу для його ухвалення тощо  

У Мукачеві, як і в інших містах, на обліку є низка об’єктів комунального майна та земельних ділянок. Вони використовуються для потреб громади, і нормативно-правові акти вимагають забезпечити прозорість у сфері земельних відносин. Отже, міській раді варто:

  • Оприлюднювати списки на проведення капітального та поточного ремонтів, будівництва, реконструкції та благоустрою. Інформацію треба оприлюднювати на початку року після прийняття бюджетних документів, а також доповнювати у випадку внесення змін. 
  • Продовжити публікувати перелік ділянок, доступних для здійснення забудови, які можна продати на е-аукціонах.
  • Проводити е-аукціони для продажу прав на розміщення в місті тимчасових споруд та сезонної торгівлі. Наприклад, на Prozorro.Sale або на інших акредитованих майданчиках. Це дозволить зменшить корупційні ризики та стати джерелом додаткових надходжень до місцевих бюджетів.

Міська рада наділена правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення. Щоб поліпшити доступ мешканців до ухвалюваних рішень та процесів, контролювати у який спосіб втілюються запити мешканців та вирішуються проблеми міста, потрібно::

  • Продовжувати анонсувати засідання постійних комісій. Важливо робити це завчасно на сайті міськради та уникати анонсування “день у день”.
  • Додавати повну інформацію до анонсів засідань міської ради та її органів. Зокрема, порядки денні (переліки питань) та посилання на онлайн-трансляції.

На Закарпатті, де й розташовано Мукачево, кількість внутрішньо переміщених осіб на травень 2023 року налічувала 39 тисяч. Низка ВПО — це вразливі групи населення, які потребують допомоги, зокрема гуманітарної. На сайті Мукачева вже є окремий розділ з інформацією для ВПО, однак ми також рекомендуємо:

  • Оприлюднювати звіти про отриману гуманітарну допомогу та критерії її розподілу між громадянами. Це можна робити в тому ж розділі на сайті чи в анонсах міської ради.

Як утілити рекомендації в життя?

Перший етап, з якого й варто почати кожній міськраді, — розробити план, в якому великий пласт роботи буде розбито на менші кроки з відповідальними особами  та дедлайнами на їх виконання. Це допоможе підвищити ефективність роботи та забезпечити належний контроль за заходами, які планує запровадити міська рада під час досягнення поставлених цілей. Експерти програми «Transparent cities/Прозорі міста» готові за запитом переглянути розроблений план та проконсультувати щодо його покращення.

Ми прагнемо, щоб усі міста України були більш прозорими. Тому програма відкрита до співпраці з українськими муніципалітетами. Представники міст можуть звернутися на нашу пошту:transparent-cities@ti-ukraine.org

Інші новини